Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki
Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.
Składniki:
* 2 dorodne czerwone papryki
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1 cebula
* łyżka masła
* łyżeczka oliwy z oliwek
* pęczek świeżej bazylii
* 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
* 100 ml śmietany
* sól do smaku - ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu
Przygotowanie:
1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni.
4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.
5. Gotujemy ok. 30 - 40 minut.
6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.
Kaloryczność
Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal