Img

Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki

Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.
Składniki: * 2 dorodne czerwone papryki * 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki * 500 ml przecieru pomidorowego * 1 cebula * łyżka masła * łyżeczka oliwy z oliwek * pęczek świeżej bazylii * 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka * 100 ml śmietany * sól do smaku - ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu
Przygotowanie: 1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę. 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni. 4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem. 5. Gotujemy ok. 30 - 40  minut. 6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.

Kaloryczność Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved