Img

Tydzień Włoski : Pizza Italiana !

Kuchnia włoska jest mi najbliższa, uwielbiam jej prostotę, aromaty, smaki, zapachy. Odwiedziłam we Włoszech wiele ciekawych miejsc, jadłam wiele ciekawych potraw ale marzy mi się kulinarna podróż do toskańskiej winnicy ..... nie w celach turystyczno - poznawczych ale w celu kulinarno - edukacyjno -relaksacyjnym :) Mam nadzieję, że na spełnienie mojego marzenia nie przyjdzie mi czekać zbyt długo :) Rozpoczynam na blogu tydzień włoski. A rozpocznę go od dania,które każdemu kojarzy się z Włochami a mianowicie od pizzy. Pizza na cienkim cieście, z sosem pomidorowym własnej roboty, oliwkami, mozzarellą i szynką Serrano. Włoska kuchnia nie lubi przepychu. Włosi nie łączą w jednym daniu więcej niż 5 składników.
CIASTO NA JEDNĄ PIZZĘ O SZER. OK. 30CM
 Składniki: *  15 dag mąki * 1,5  dag drożdży * 1 łyżeczka cukru * szczypta soli * 2 łyżki ciepłego mleka * 1 łyżka oliwy * 1/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: 1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto. 3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). 4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Układamy składniki.
SOS POMIDOROWY DO PIZZY
Składniki: * puszka pomidorów krojonych * pół małej cebuli * pół czerwonej papryki * łyżka masła * sól, pieprz, mielona słodka papryka Przygotowanie: 1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje - sos ma być naturalnie gęsty. Niczym go nie zagęszczamy. 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.Ja sosu nie miksuję ani nie przecieram.
Pozostałe składniki: * garść oliwek * kilka plasterków szynki Serrano * ser mozzarella Dekorujemy pizze i do pieca :). Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. Pieczemy 10 minut.
Buon appetito ! 

Kaloryczność  Cała pizza zrobiona ściśle według mojego przepisu ma ok. 2000 kcal. Jeśli pizzę pokroimy na 10 równych kawałków, każdy będzie miał ok. 200 kcal




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved