Img

Placuszki z kaszy jaglanej w 3 wersjach: z anchois, różowym imbirem i serem roquefort. Prosta baza,wykwintna przekąska !

Prosta baza w połączeniu z ciekawymi dodatkami tworzy zaskakującą, wykwintną przekąskę, której nie powstydzimy się przed najbardziej wymagającymi gośćmi. Użyte dodatki mają intensywne smaki, które studzi i lekko neutralizuje delikatność kaszy. Kasza jaglana, jakże niedoceniana  i pomijana w codziennym jadłospisie jest bogatym źródłem białka i krzemionki korzystniej wpływającej na skórę, włosy i paznokcie. Anchois, cudowna mała rybka, bardzo słona o specyficznym korzennym, lekko cytrusowym smaku. Imbir jest ostry, aromatyczny i jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw. Ser roquefort to niebieski francuski ser owczy o wyrazistym i ostrym smaku. Jest jednym z najstarszych gatunków sera.
Składniki na placuszki: * szklanka kaszy jaglanej * 2 szklanki wody * łyżka masła * jedno jajko * pół szklanki mąki pszennej * sól do smaku * łyżeczka imbiru * szczypta pieprzu cytrynowego * oliwa do smażenia Dodatki: * różowy imbir w zalewewie * anchois w puszce * ser roquefort
Przygotowanie: 1. Kaszę zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i gotujemy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. 3. Placki smażymy na oliwie. 4. Z usmażonych placków przy pomocy szklanki wycinamy równe kółeczka. 5. Dekorujemy dodatkami.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved