Prosta baza w połączeniu z ciekawymi dodatkami tworzy zaskakującą, wykwintną przekąskę, której nie powstydzimy się przed najbardziej wymagającymi gośćmi.
Użyte dodatki mają intensywne smaki, które studzi i lekko neutralizuje delikatność kaszy.
Kasza jaglana, jakże niedoceniana i pomijana w codziennym jadłospisie jest bogatym źródłem białka i krzemionki korzystniej wpływającej na skórę, włosy i paznokcie.
Anchois, cudowna mała rybka, bardzo słona o specyficznym korzennym, lekko cytrusowym smaku.
Imbir jest ostry, aromatyczny i jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw.
Ser roquefort to niebieski francuski ser owczy o wyrazistym i ostrym smaku. Jest jednym z najstarszych gatunków sera.
Składniki na placuszki:
* szklanka kaszy jaglanej
* 2 szklanki wody
* łyżka masła
* jedno jajko
* pół szklanki mąki pszennej
* sól do smaku
* łyżeczka imbiru
* szczypta pieprzu cytrynowego
* oliwa do smażenia |
Dodatki:
* różowy imbir w zalewewie
* anchois w puszce
* ser roquefort
|
Przygotowanie:
1. Kaszę zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i gotujemy.
2. Do wystudzonej kaszy dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
3. Placki smażymy na oliwie.
4. Z usmażonych placków przy pomocy szklanki wycinamy równe kółeczka.
5. Dekorujemy dodatkami. |