Img

Kukurydziane tortille z avocado, paluszkami krabowymi, jajkiem i chrupiącą sałatą.

Wiosennych przekąsek ciąg dalszy ! Pogoda jest tak cudna, że wchodzę do kuchni na krótko i staram się przygotowywać takie dania, które mogę zapakować w lunch box i zjeść gdzieś na powietrzu. Teraz tak się żywię. Dopóki nie naciesze się wiosną nie robię skomplikowanych dań ! Kukurydziane tortille świetnie się sprawdzą jako danie do zabrania ze sobą do parku, do pracy,na piknik, na leniwą sobotę z książką na balkonie ...... możliwości jest mnóstwo. Co kto lubi !
Przepis na tortillę kukurydzianą
Składniki: * 200 gram mąki kukurydzianej * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka masła * 250 ml ciepłej wody (w razie potrzeby więcej) * oliwa do posmarowania patelni (opcjonalnie)
Przygotowanie: 1. Mąkę zmiksować na gładką masę z solą,rozpuszczonym masłem, jajkiem i wodą. 2. Smażyć na suchej patelni (bądź delikatnie muśniętej oliwą) .
Składniki na farsz: * 2 dojrzałe avocado * 2 jajka ugotowane na twadro * 2 opakowania paluszków krabowych * sałata lodowa * łyżeczka musztardy * sól, pieprz Przygotowanie farszu: 1. Paluszki krabowe i jajka drobno siekamy. Łączymy z roztartym avocado i musztardą. 2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem smarujemy tortille. Na farsz kładziemy sałatę i zawijamy w rulonik.
Kaloryczność Jedna cała tortilla ( z całego placka o średnicy ok. 15 cm ) ma ok. 290 kcal 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved