Wiosennych przekąsek ciąg dalszy ! Pogoda jest tak cudna, że wchodzę do kuchni na krótko i staram się przygotowywać takie dania, które mogę zapakować w lunch box i zjeść gdzieś na powietrzu. Teraz tak się żywię. Dopóki nie naciesze się wiosną nie robię skomplikowanych dań !
Kukurydziane tortille świetnie się sprawdzą jako danie do zabrania ze sobą do parku, do pracy,na piknik, na leniwą sobotę z książką na balkonie ...... możliwości jest mnóstwo. Co kto lubi !
Przepis na tortillę kukurydzianą |
Składniki:
* 200 gram mąki kukurydzianej
* 1 jajko
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka masła
* 250 ml ciepłej wody (w razie potrzeby więcej)
* oliwa do posmarowania patelni (opcjonalnie) |
|
Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksować na gładką masę z solą,rozpuszczonym masłem, jajkiem i wodą.
2. Smażyć na suchej patelni (bądź delikatnie muśniętej oliwą) . |
Składniki na farsz:
* 2 dojrzałe avocado
* 2 jajka ugotowane na twadro
* 2 opakowania paluszków krabowych
* sałata lodowa
* łyżeczka musztardy
* sól, pieprz |
Przygotowanie farszu:
1. Paluszki krabowe i jajka drobno siekamy. Łączymy z roztartym avocado i musztardą.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Powstałym farszem smarujemy tortille. Na farsz kładziemy sałatę i zawijamy w rulonik. |
|
Kaloryczność
Jedna cała tortilla
( z całego placka o średnicy ok. 15 cm )
ma ok. 290 kcal |