It’s time for a picnic !!! Grillowany bakłażan, prosciutto, oliwki, chrupiąca bagietka ….. mmm
Wreszcie jest ! Długo kazała na siebie czekać, ale co tam, już prawie o tym zapomniałam.
Najważniejsze że w końcu dotarła i mogę się nią w pełni rozkoszować.
Chłonę każdy promień wiosennego słońca, nogi same ciągną na spacer, do parku, na skwerki wszelakie i na rower.
"Kijkowcy " uprawiający pseudo nordic walking suną zewsząd, więc sezon wiosennych aktywności można uznać za otwarty.
Jak się człowiek tak zmęczy na rowerze lub biegając po parku to od razu czuje że żyje. Sama radość usiąść sobie wtedy na ławeczce i zjeść coś fajnego. A że kto z sobą nosi ten się nie prosi, to warto mieć w zanadrzu lunch box z małą przekąską.
Na piknik na trawie jest jeszcze stanowczo za wcześnie, ale piknik na ławeczce będzie doskonałą odmianą a posiłek zjedzony na powietrzu zawsze smakuje lepiej.
Proponuję świeżutką, chrupiącą bagietkę z grillowanym bakłażanem, grillowaną szynką prosciutto, pomidorem, czarnymi oliwkami i świeżym masłem osełkowym.
Do zrobienia w domu, zapakowania w lunch box i w drogę !!!
Potrzebujemy (ilość zależy od ilości kanapek): * bagietki * masła osełkowego * bakłażana * pomidora * szynki prosciutto * oliwy z oliwek * patelni grillowej
Przygotowanie jest proste. Na suchej patelni grillowej grillujemy szynkę prosciutto a plasterki bakłażana na skropionej oliwą. Tak przygotowane składniki wkładamy do przekrojonej i posmarowanej masłem osełkowym bagietki razem z pomidorem i oliwkami. Gotowe !
Kaloryczność Jedna kanapka (połówka widoczna na zdjęciu) ma ok. 56 kcal