Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie
Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty.
W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej razowej typ 2000, grubo mielonej, z mnóstwem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Smaku podgrzybków w śmietanie chyba nie muszę zachwalać. A ten zapach .........
Składniki na 5 naleśników: * 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000 * 1 jajko * 125 ml mleka * szczypta soli * woda mineralna ( tyle ile potrzeba aby ciasto było odpowiedniej gęstości ) * masło lub olej do smażenia |
|
1. Jajka z solą roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę. 2. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody. 3. Usmażyć naleśniki. |
|
Podgrzybki w śmietanie: * 500 gram mrożonych podgrzybków (jak nie macie swoich, widziałam w Biedronce) * 1 cebula * 2 czubate łyżki masła * 1 czubata łyżka mąki pszennej * 200 ml śmietany 18% * 100 ml wody * sól, pieprz |
|
1. Na rozpuszczonym w rondelku maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy podgrzybki pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Kaloryczność |
Życzę smacznego :)