Img

Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie

Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty.

W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej razowej typ 2000, grubo mielonej, z mnóstwem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Smaku podgrzybków w śmietanie chyba nie muszę zachwalać. A ten zapach .........

Składniki na 5 naleśników:
* 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000
*  1 jajko
* 125 ml mleka
* szczypta soli
* woda mineralna ( tyle ile potrzeba aby ciasto było odpowiedniej gęstości )
* masło lub olej do smażenia
1. Jajka z solą roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę.
2. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody.
3. Usmażyć naleśniki.
Podgrzybki w śmietanie:
* 500 gram mrożonych podgrzybków (jak nie macie swoich, widziałam w Biedronce)
* 1 cebula
* 2 czubate łyżki masła
* 1 czubata łyżka mąki pszennej
* 200 ml śmietany 18%
* 100 ml wody
* sól, pieprz

1. Na rozpuszczonym w rondelku maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy podgrzybki  pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
2. Dodajemy łyżkę mąki, zasmażamy chwilę i dolewamy 100ml wody. Mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. W razie potrzeby, jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotujemy 5-6 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłączamy gaz. Trzymamy pod przykryciem 1-2 minuty.Naleśnika można posypać startym parmezanem.

Kaloryczność
Cały naleśnik (bez parmezanu) ma ok. 260 kcal

Życzę smacznego :)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved