Img

Krem z porów i łososia norweskiego z imbirem i chrupiącymi grzankami

Dzisiejsza zupa krem to moja wariacja na temat kremu z porów i świeżego fileta z łososia norweskiego , którego uwielbiam. Krem z porów jest genialny na każdą okazję. Zupa rybna jest zdrowa i bardzo smaczna. Dwie zupy na jeden obiad ? Tak się składa, że mam ochotę i na jedno i na drugie  ...... A gdyby tak połączyć dwa smaki? Analiza smaków, połączeń .... rach, ciach, ciach ..... tam dodać, tu zabrać i wyszła świetna zupa. Polecam i zapraszam !
Składniki: * 4 ziemniaki * 4 białe części pora * 1 cebula * 300 gram świeżego fileta z łososia norweskiego * 3-4 litry bulionu warzywnego * sól, pieprz cytrynowy, * masło * świeży imbir (korzeń 3 cm) * pieczywo do przygotowania grzanek
Przygotowanie: 1. Cebulę, pory i obrane ziemniaki kroimy na kawałki. 2. W woku lub wysokim rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy jarzyny i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zeszklone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. 3. Łososia solimy i nacieramy pieprzem cytrynowym. 3. Na patelni, na łyżce masła delikatnie smażymy łososia a następnie przekładamy do garnka z zupą. 4. Dodajemy starty na tarce imbir. Gotujemy ok. 20 - 25 minut. 6. Miksujemy na gładki krem. 7. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą (wszystko zależy od stopnia doprawienia bulionu) 8. Zupę dekorujemy przygotowanymi na patelni świeżymi, chrupiącymi grzankami.
Kaloryczność Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 200 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved