Bruschetta con l’uovo – Włoska klasyka w nowym wydaniu !
Bruschetta! Włoska przystawka! Grzanka! W swej tradycyjnej formie,jako danie prostych rolników,plantatorów oliwek z południa Włoch, podawana z roztartym czosnkiem i oliwą.
Robiona z opiekanego nad ogniem chleba na zakwasie lub ciabatty bez soli. Nigdy z bułki czy amerykańskiego wynalazku, czyli chleba tostowego.
Kluczem jest pieczywo więc to co na niego nałożymy zależy od tego na co akurat mamy ochotę. Najbardziej znaną i rozpowszechnioną wersją jest bruschetta z pomidorami i bazylią.
Ja dziś proponuję wersję śniadaniową czyli bruschettę z jajkiem z płynnym żółtkiem i szczypiorkiem.
Nie będę opiekała ciabatty nad ogniem. Użyję gofrownicy :)
Jedna bruschetta widoczna na zdjęciu poniżej ma ok. 200 kcal
Składniki na jedną bruschettę: * połówka ciabatty * jajko * masło * szczypiorek |
|
Przygotowanie: 1. Ciabattę opiekamy w gofrownicy. 2. Na maśle smażymy jajko. Pod przykryciem, delikatnie na małym ogniu. Żółtko ma być płynne. 3. Jajko kładziemy na opieczoną ciabattę i posypujemy szczypiorkiem. |
|
Prosto, z prostych składników. |