Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki. Smak słonecznej Italii.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska na seansie filmowym przez telewizorem a podane na spotkaniu z przyjaciółmi z pewnością zaskoczy gości.
Kruche, lekko czosnkowe grissini uwiodą nawet dzieci.
Ilość grissini jaka wyjdzie z podanych składników z powodzeniem starczy dla 4-8 osób. Jeśli planujecie seans przez telewizorem we dwoje zróbcie z połowy porcji.
Składniki na grissini: * 600 gram mąki * 250 gram masła * 3 jajka * 150 ml kwaśnej śmietany * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki suszonego tymianku * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czarnego pieprzu | |
Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę łączymy z utartym na tarce masłem, śmietaną, żółtkiem, całym jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem i solą. 2. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. 4. Tniemy wąskie paski, skręcamy w spirale, układamy na wyłożonej papierem blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. 5. Pieczemy w 200 st. aż się zrumienią. |