Img

Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki. Smak słonecznej Italii.

Świetnie sprawdzi się jako przekąska na seansie filmowym przez telewizorem a podane na spotkaniu z przyjaciółmi z pewnością zaskoczy gości. Kruche, lekko czosnkowe grissini uwiodą nawet dzieci.

Ilość grissini jaka wyjdzie z podanych składników z powodzeniem starczy dla 4-8 osób. Jeśli planujecie seans przez telewizorem we dwoje zróbcie z połowy porcji.

Składniki na grissini: * 600 gram mąki * 250 gram masła * 3 jajka * 150 ml kwaśnej śmietany * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki suszonego tymianku * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę łączymy z utartym na tarce masłem, śmietaną, żółtkiem, całym jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem i solą. 2. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. 4. Tniemy wąskie paski, skręcamy w spirale, układamy na wyłożonej papierem blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. 5. Pieczemy w 200 st. aż się zrumienią.
Przepis na Guacamole
Składniki i przygotowanie: * 1 dojrzałe avocado * 10 ml oliwy * 1/2 ząbka czosnku * kilka kropel soku z limonki * sól do smaku 1. Miąższ avocado wydłubujemy ze środka, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki. 2. Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. 3. Doprawiamy do smaku.
Przepis na sos z pieczonej papryki
Składniki i przygotowanie: * 1 duża czerwona papryka * mała cebulka * 1 dorodny pomidor * świeża bazylia * łyżka oliwy 1. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. 2. Pieczemy w 200 st.ok. 30 minut. 3. Ściągamy skórę  i kroimy w małą kosteczkę. 4. Pomidora sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. 4. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidora i dusimy do odparowania wody (jeśli nie chce nam się bawić z pomidorem możemy użyć 2 łyżek przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce). 5. Do odparowanego pomidora dodajemy paprykę i poszarpaną bazylię. Dusimy aż papryka będzie miękka. 6. Doprawiamy solą i dusimy do miękkości. 7. Ucieramy blenderem na gładką masę.
Kaloryczność: Jeden paluch ma ok. 20 kcal. Miseczka sosu z pieczonej papryki ma ok. 180 kcal. Miseczka guacamole ma ok. 280 kcal




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved