Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło
Oczekiwanie na wiosnę zaczyna mnie już lekko irytować. Śnieg sypie jak szalony, bez opamiętania, bez zastanowienia czy ktoś go tu w ogóle chce ( jest ktoś taki ??? ). Synoptycy unikają konkretów, nawet górale nabrali wody w usta. Jak żyć ..... ???
Prognozy nie są optymistyczne dlatego pomimo, iż miałam sobie zrobić słodyczową pauzę po świątecznej rozpuście, robię dziś wyjątek. Szybki przegląd tego co w lodówce, w szafkach i koszu z owocami.
Dla dobrego samopoczucia, dla ducha, ku pokrzepieniu .... W towarzystwie dobrego czerwonego wina smakuje wybornie.
Słodka gruszka podana na cieście francuskim w towarzystwie konfitury żurawinowej ma dziś działanie terapeutyczne. I świetnie swoje zadanie spełnia.
Składniki (dobrać do ilości deserów): * ciasto francuskie * słodkie gruszki * brązowy cukier * konfitura żurawnowa | |
Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. bez termoobiegu 2. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół. 3. Z ciasta francuskiego wycinamy pasek szerokości 8-10 cm. 4. Gruszkę kładziemy na cieście francuskim,posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika. 5. Pieczemy 10-12 minut. 6. Dekorujemy podgrzaną konfiturą żurawinową. |
Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 220 kcal