Img

Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło

Oczekiwanie na wiosnę zaczyna mnie już lekko irytować. Śnieg sypie jak szalony, bez opamiętania, bez zastanowienia czy ktoś go tu w ogóle chce ( jest ktoś taki ??? ). Synoptycy unikają konkretów, nawet górale nabrali wody w usta. Jak żyć ..... ???
Prognozy nie są optymistyczne dlatego pomimo, iż  miałam sobie zrobić słodyczową pauzę po świątecznej rozpuście, robię dziś wyjątek. Szybki przegląd tego co w lodówce, w szafkach i koszu z owocami. Dla dobrego samopoczucia, dla ducha, ku pokrzepieniu ....  W towarzystwie dobrego czerwonego wina smakuje wybornie. Słodka gruszka podana na cieście francuskim w towarzystwie konfitury żurawinowej ma dziś działanie terapeutyczne. I świetnie swoje zadanie spełnia.
Składniki (dobrać do ilości deserów): * ciasto francuskie * słodkie gruszki * brązowy cukier *  konfitura żurawnowa
 Przygotowanie: 1. Piekarnik  nagrzewamy do 200 st. bez termoobiegu 2. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół. 3. Z ciasta francuskiego wycinamy pasek szerokości 8-10 cm. 4. Gruszkę kładziemy na cieście francuskim,posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika. 5. Pieczemy 10-12 minut. 6. Dekorujemy podgrzaną konfiturą żurawinową.
Kaloryczność: Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 220 kcal 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved