Img

Wielkanocny mazurek kajmakowy przełamany cierpką czarną porzeczką

Mój debiutancki mazurek. Tak, tak ..... :) W mojej rodzinie na Wielkanoc nie piekło się mazurków. W tym roku postanowiłam to zmienić. Szlaki przetrze mazurek kajmakowy. A żeby nie było zbyt słodko, słodycz przełamie domowa, cierpka konfitura z czarnej porzeczki.
Składniki: * 250 gram mąki krupczatki * kostka (250 gram) masła * 100 gram cukru * 5 całych jajek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * gotowa masa kajmakowa * płatki migdałów * kandyzowana skórka pomarańczowa * domowa konfitura z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. z termoobiegiem. 2. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka. Ucieramy na gładką masę. 3. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. 4. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę. 5. Ciasto dzielimy na dwie części. Formy do pieczenia wykładamy papierem posmarowanym masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 15 minut. 6. Wystudzone placki przekładamy dżemem porzeczkowym. 7. Górę dekorujemy masą kajmakową i pozostałymi składnikami do dekoracji według uznania.
Kaloryczność: Cały mazurek ma ok. 4000 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved