Mini serniczki z likierem Sheridan i słodkimi wiśniami
Kupiłam wczoraj fajny ser twarogowy. Włożyłam do lodówki i zajęłam się świątecznymi porządkami.Odkurzyłam salon, przedpokój ..... zaczęłam odkurzać kuchnię .... ale myślami cały czas byłam w lodówce, bo stacjonujący tam twaróg nie dawał mi spokoju. Cały czas z tyłu głowy krążyły myśli, co by tu z niego zrobić? Szkoda go tylko do naleśników z serem .... hm ......
Pomysłów było sporo ale w końcu stanęło na mini serniczkach na kruchym cieście. Będą idealne do porannej kawy.
Ale zwykłe serniczki ...... ????? Coś trzeba dodać, zmodyfikować .... pozamieniać .....
No i przyszedł pomysł, żeby dodać likieru Sheridan i wiśni, które uwielbiam. A najlepszą konfiturę wiśniową z całych wydrylowanych wiśni, słodką i jednocześnie lekko cierpką robi moja mama.Nie jadłam lepszej.
Kawowy smak likieru Sheridan świetnie komponuje się z konfiturą wiśniową a całość zatopiona w mini serniczku stworzy zgrane trio.
Zamierzony efekt został osiągnięty :)
Oto jak je zrobić:
Przepis na kruche ciasto | |
Składniki: * 30 dag mąki * pół szklanki cukru pudru * kostka masła * 3 żółtka | Przygotowanie: 1. Mąkę utrzeć z masłem. Dodać żółtka i cukier. Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, powycinać kółka. Ciastem wyłożyć formy do babeczek lub małe tartaletki. |
Przepis na masę serową | |
Składniki: * 50 dag zmielonego dokładnie twarogu * 2 cukry waniliowe * szklanka mąki * 1 jajko * 80-100 ml likieru Sheridan * konfitura z całych wiśni | Przygotowanie: 1. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkiem i likierem Sheridan. Dodać mąkę. Zmiksować na jednolitą masę. 2. Piekarnik nagrzać do 180 st i nastawić na grzanie od dołu. 3. Do wyłożonych ciastem foremek włożyć masę serową. Na środku położyć po łyżeczce konfitury wiśniowej. 4. Wstawić do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę na 140 st. 5. Piec ok. 40 minut. Jeśli potrzeba potrzymać kilka minut dłużej - czas pieczenia zależy od wielkości foremek. |
Kaloryczność: Jeden mini serniczek ma ok. 280 kcal