Img

Wielkanocne jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem

Nie ma Wielkanocnego stołu bez jajek. Według tradycyjnych wierzeń jajko posiada niezwykłą moc,która chroni przed złem, przynosi urodzaj i obdarza płodnością. Z pozoru proste i zwyczajne jajka możemy przygotować na nasz Wielkanocny stół na niezliczoną ilość sposobów. Możliwości jest mnóstwo a wszystko zależy od naszej wyobraźni. Ja dziś proponuję jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem.
 Składniki na 5 jajek ( 10 połówek ) * 150 gram wędzonego łososia * opakowanie kremowego serka naturalnego * pół pęczka świeżego koperku * łyżeczka musztardy * sól, pieprz * mieszanka różnych sałat i kiełki rzodkiewki do przystroju Sposób przygotowania: 1. Gotujemy jajka na twardo ale tak aby żółtko nie było do końca ścięte. Ja wkładam jajka do zimnej wody i od zagotowania trzymam 4-5 minut. 2. Łososia siekamy bardzo drobniutko (można zmielić w maszynce). Dodajemy serek,musztardę i koperek. Wszystkie składniki ucieramy. Doprawiamy pieprzem i solą (jeśli jest taka konieczność bo łosoś sam w sobie jest słony). 3. Krem wykładamy na połówki jajek. Jajka kładziemy na półmisek udekorowany świeżymi sałatami i kiełkami rzodkiewki.
Ja wykładam krem na polówki jajek z żółtkami. Lubię połączenie smaku świeżego żółtka z kremem łososiowym ale można też usunąć żółtka i podać same białka z kremem łososiowym. Kaloryczność: Jedno faszerowane jajeczko (połówka całego jajka) ma ok. 60 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved