Nie ma Wielkanocnego stołu bez jajek. Według tradycyjnych wierzeń jajko posiada niezwykłą moc,która chroni przed złem, przynosi urodzaj i obdarza płodnością.
Z pozoru proste i zwyczajne jajka możemy przygotować na nasz Wielkanocny stół na niezliczoną ilość sposobów. Możliwości jest mnóstwo a wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Ja dziś proponuję jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem.
Składniki na 5 jajek ( 10 połówek )
* 150 gram wędzonego łososia
* opakowanie kremowego serka naturalnego
* pół pęczka świeżego koperku
* łyżeczka musztardy
* sól, pieprz
* mieszanka różnych sałat i kiełki rzodkiewki do przystroju |
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy jajka na twardo ale tak aby żółtko nie było do końca ścięte. Ja wkładam jajka do zimnej wody i od zagotowania trzymam 4-5 minut.
2. Łososia siekamy bardzo drobniutko (można zmielić w maszynce). Dodajemy serek,musztardę i koperek. Wszystkie składniki ucieramy. Doprawiamy pieprzem i solą (jeśli jest taka konieczność bo łosoś sam w sobie jest słony).
3. Krem wykładamy na połówki jajek. Jajka kładziemy na półmisek udekorowany świeżymi sałatami i kiełkami rzodkiewki. |
Ja wykładam krem na polówki jajek z żółtkami. Lubię połączenie smaku świeżego żółtka z kremem łososiowym ale można też usunąć żółtka i podać same białka z kremem łososiowym.
Kaloryczność:
Jedno faszerowane jajeczko (połówka całego jajka) ma ok. 60 kcal |