Dom od rana skąpany w słońcu, błękit nieba nastraja optymistycznie, promienie słońca rozświetlają świąteczne dekoracje, a zapach pieczonego ciasta unosi się w powietrzu .......
Czuję wiosnę !!! Staram się nie podchodzić do okna i nie patrzeć na zewnętrzny termometr, aby nie psuć sobie nastroju. Delektuję się poranną kawą i świeżo dziś upieczoną tartą z owocami ... :)
Przepis na kruche ciasto |
Składniki:
* 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła
* 3 żółtka
* garść otrębów
Pozostałe składniki:
* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 600 ml mleka
* owoce : jabłka, gruszki, śliwki |
|
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę ucieramy z masłem. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy mikserem.
Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Kruche ciasto, aby było naprawdę kruche i delikatne musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser.
2. Z ciasta ma się zrobić pyłek. Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta i mieszamy z otrębami .
"Pyłkiem" będziemy posypywać górę tarty. Resztę ciasta zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy na wyłożoną papierem formę do tarty.
4. Jabłka, gruszki i śliwki kroimy na cienkie 0,5 cm plasterki i układamy na cieście.
5. Budyń robimy według przepisu podanego na opakowaniu, ale zamiast 500 ml mleka na jeden budyń (tyle jest w standardzie) dodajemy 300 ml. W naszym przypadku na 2 budynie dajemy 600 ml mleka.
6. Gorący budyń wykładamy "punktowo" na owoce i całość przykrywamy kruszonką.
7. Górę tarty przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Tartę z "przykryciem" pieczemy 30 minut. Zdejmujemy "przykrycie", zmieniamy ustawienie piecyka na grzanie tylko od góry i pieczemy jeszcze ok.15 minut, aby góra tarty była rumiana.
Kaloryczność:
Kawałek tarty ma ok. 280 kcal |