Img

Kurkowe gniazdka

Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z ciepłymi promieniami słońca, zapachem lasu, miękkością leśnego mchu, leniwymi porankami z zieloną herbatą i jajecznicą z kurkami ........ Ale dziś nie będzie jajecznicy ;) Będzie danie, które ugotowałam z tęsknoty za latem, za zieloną trawą i za śpiewem ptaków. Kurkowe gniazdka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, ale także jako przystawka, gdy zaprosimy przyjaciół na kolację. Przygotujemy je w zaledwie 20 minut.
Składniki na porcję dla 4 osób : * makaron "gniazdka"  8 szt. * opakowanie mrożonych kurek * 4 łyżki masła * mała cebula * 400 ml śmietany * sól,biały pieprz * starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania: 1. W szerokim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy gniazdka, tak aby nie uszkodzić struktury. Gotujemy al dente. 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę. 3. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. 4. Jak kurki będą miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Dusimy 3-4 minuty. 5. Ugotowany makaron wyjmujemy bardzo delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie uszkodzić struktury gniazdek. 6. Do gniazdek wkładamy kurki w sosie. Posypujemy startym parmezanem.
Kaloryczność: Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved