Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z ciepłymi promieniami słońca, zapachem lasu, miękkością leśnego mchu, leniwymi porankami z zieloną herbatą i jajecznicą z kurkami ........
Ale dziś nie będzie jajecznicy ;)
Będzie danie, które ugotowałam z tęsknoty za latem, za zieloną trawą i za śpiewem ptaków.
Kurkowe gniazdka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, ale także jako przystawka, gdy zaprosimy przyjaciół na kolację.
Przygotujemy je w zaledwie 20 minut.
Składniki na porcję dla 4 osób :
* makaron "gniazdka" 8 szt.
* opakowanie mrożonych kurek
* 4 łyżki masła
* mała cebula
* 400 ml śmietany
* sól,biały pieprz
* starty parmezan do posypania |
|
Sposób przygotowania:
1. W szerokim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy gniazdka, tak aby nie uszkodzić struktury. Gotujemy al dente.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki.
4. Jak kurki będą miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Dusimy 3-4 minuty.
5. Ugotowany makaron wyjmujemy bardzo delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie uszkodzić struktury gniazdek.
6. Do gniazdek wkładamy kurki w sosie. Posypujemy startym parmezanem. |
Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal