Img

Łososiowe kąski w miseczce z ciasta francuskiego

Danie na kolację lub lunch dla dwojga, dla rodziny lub dla singla. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu.
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 280 kcal 
Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * 4 białe części pora * 500 gram fileta z łososia * limonka *  3 łyżki śmietany * 2 łyżki masła * sól
Przygotowujemy miseczki z ciasta francuskiego: 1. Rozwijamy ciasto francuskie. Tniemy na ok. 8 centymetrowe paski. Okrągłym naczyniem wycinamy kółka. 2. Brzegi kółek wykładamy ciastem. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok.15 minut. 4. Z upieczonych kółek wykrawamy górę tak aby powstała charakterystyczna miseczka.
W tym czasie przygotowujemy farsz z łososia. 1. Z fileta z łososia zdejmujemy skórę. 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną białą część pora i pokrojonego w grubą kostkę łososia. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i sól. Podsmażamy. 3. Jak łosoś będzie gotowy dodajemy śmietanę. Przygotowany farsz wkładamy do miseczek z ciasta francuskiego.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved