Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą
Słodkie, aromatyczne, wyjątkowe ...... zapraszam na Brownie !
Składniki na Brownie: * 2 gorzkie czekolady * kostka masła * 3 jajka * 4 łyżki brązowego cukru * 130 gram mąki * szczypta soli | |
Pieczemy Brownie: 1. Do rondla wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Na maluteńkim ogniu rozpuszczamy delikatnie czekoladę (nie gotujemy !!!) 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. 3. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce wystudzonej (nie zimnej) masy czekoladowej. Miksujemy aby masy się połączyły. 4. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Miksujemy na najniższych obrotach, aby składniki utworzyły jednolitą masę. 5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. 6. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy 20 minut. 7. Po wyjęciu z piekarnika a przed nałożeniem kremu Brownie mus się całkowicie wystudzić. | |
Składniki na krem : * 250 ml śmietany kremówki * 500 gram serka Ricotta * łyżka cukru waniliowego * 2 śmietan fixy 1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami 2. Ricottę miksujemy z cukrem 3. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. 4. Wystudzone Brownie dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. |