Penne z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem
Dla zachowania zdrowia i urody powinniśmy spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu.
Wybierając łososia dostarczamy sobie najzdrowszych, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom cholesterolu.
Łosoś jest pełen witamin, takich jak A, D,E, PP, witamin z grupy B, białka oraz składników mineralnych takich jak wapń, selen, magnez czy jod.
Podsumowując, łosoś to kopalnia wartości odżywczych.
Pene z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem to propozycja na lunch, lub ciepłą kolację.
Składniki: *500 gram świeżego fileta z łososia * 2 limonki * koperek * 2 łyżki sklarowanego masła osełkowego * łyżka śmietany 18% (nie jest to konieczne) * 2 łyżki mąki * 3 szklanki mleka * 1 łyżeczka kurkumy * sól i pieprz do smaku * makaron penne (rurki) Opis przygotowania: 1. Łososia oprószamy solą i pieprzem, 2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy łososia z obu stron (delikatnie, aby nie przyrumienić) i odkładamy na talerz. | |
Robimy sos: Na patelnię, na masło po smażeniu łososia wrzucamy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką. Po chwili stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy trzepaczką, konsystencja ma być kremowa. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy więcej mleka. Jak już osiągnęliśmy pożądaną, kremową konsystencję dodajemy płaską łyżeczkę soli, pieprz, kurkumę i sok wyciśnięty z 2 limonek (można również zetrzeć skórkę po uprzednim jej sparzeniu). Mieszamy (ewentualnie można dodać 2 łyżki śmietany) 3. Usmażonego łososia kroimy na kawałki i dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut, 4. Makaron penne gotujemy al dente. 5. Makaron polewamy sosem i podajemy z koperkiem. |
Kaloryczność: Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 460 kcal