Jajka z prosciutto i szczypiorkiem – bo jakie śniadanie taki cały dzień ;)
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia nie trzeba chyba nikogo przekonywać.
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje powiedzenie: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak".
Jedząc śniadanie zapewnisz sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego, układu krwionośnego, oraz lepszą zdolność koncentracji.
Lekarze i dietetycy zalecają aby w kompozycjach śniadaniowych znalazły się: węglowodany, wapń, białko, tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy.
Jajka z szynką prosciutto posypane szczypiorkiem, z pełnoziarnistym pieczywem, to pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia.
Potrzebujemy: * 2 jajka ugotowane na twardo * 4 plasterki szynki prosciutto * szczypiorek * pełnoziarniste pieczywo * masło osełkowe |
Kaloryczność:
Jedna połówka jajka owinięta plastrem szynki ma ok. 73 kcal