Niedzielne popołudnie kojarzy mi się z lenistwem i relaksem przy aromatycznej kawie i kawałku dobrego ciasta.
Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego w moim przepisie cukru jest mało. Jeśli lubicie słodkie ciasta dosypcie go więcej. Jabłka to tylko 48 kcal w 100 gramach.Jeśli użyjemy duuużo jabłek i mało cukru zjemy kawał szarlotki bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
* 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła - 250 gram (masło roślinne odpada - ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny)
* 3 żółtka
* jabłka - ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg)
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* łyżka masła
* cynamon (według uznania)
* odrobina cukru pudru do posypania |
|
Jak zrobić kruche ciasto:
1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić.
2. Dodać żółtka i cukier. Miksować.
Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser. |
|
Z ciasta ma się zrobić pyłek.
Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. "Pyłkiem" będziemy posypywać górę szarlotki.
Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z "pyłkiem" wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. |
|
W tym czasie przygotowujemy jabłka:
1. Jabłka ścieramy na grubej tarce.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu.Jabłka nie mogą się rozgotować.
Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. |
|
No to pieczemy:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.
2. Okrągłą wysoką formę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę, również na brzegi.
4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym "pyłkiem" z miseczki.
5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową (chodzi o to, żeby wierzch ciasta nie spiekł się, a pamiętajmy że mamy tam bardzo drobny "pyłek", który piecze się szybciej) , wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Jeśli chcemy bardziej rumiany wierzch to potrzymajmy jeszcze 5 minut.
6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. |
Kaloryczność:
Cała szarlotka upieczona według mojego przepisu ma ok. 3400 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 260 kcal