Img

Chaczapuri z serem mozarella, podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri - pieczywo. Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta. Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu. W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek. Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek.
Składniki na ciasto (6-8 szt.): * 30 dag mąki * 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki) * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli * 4 łyżki ciepłego mleka * 2 łyżki oliwy * ok. pół szklanki ciepłej wody Dodatkowe składniki: * ser mozarella * oliwa (ja używam oliwy z bazylią - jest idealna do tego typu dań)
1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto. 3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). 4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy "pieroga". 5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut.
Kaloryczność: Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved