Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri - pieczywo.
Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta.
Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu.
W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek.
Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek.
Składniki na ciasto (6-8 szt.):
* 30 dag mąki
* 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki)
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 4 łyżki ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy
* ok. pół szklanki ciepłej wody
Dodatkowe składniki:
* ser mozarella
* oliwa (ja używam oliwy z bazylią - jest idealna do tego typu dań) |
 |
1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie".
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy "pieroga".
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut. |
  |

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal