Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Promienie słońca grzeją coraz mocniej, ptaki śpiewają coraz głośniej, a lekki, coraz cieplejszy powiew wiatru uświadamia nam, że już niedługo, już za moment, wyskoczymy z zimowych kurtek, i wskoczymy w lekkie wiosenne okrycia. Z niecierpliwością czekam na ten moment.
Nie da się ukryć, wiosna depcze nam po piętach ...... dlatego dziś polecam lekką, aromatyczną, dietetyczną sałatkę z grillowaną szynką szwarcwaldzką, grillowaną papryką, marynowaną suszoną śliwką i kiełkami rzodkiewki.
Kaloryczność:
Wartość energetyczna tej sałatki to 355 kcal.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- 6 suszonych śliwek (130 kcal)
- 100 ml aromatyzowanej oliwy do marynowani
- śliwek - ja używam oliwy z pomidorów suszonych (najlepsze pomidory i najlepsza z nich oliwa,są firmy SMAK)
- 50 gram mieszanki sałat z rukolą - to ok. 1/3 standardowego opakowania mixów sałatkowych (10 kcal)
- 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej (33 kcal)
- ćwiartka czerwonej papryki (16 kcal)
- garść kiełków rzodkiewki ( 2 kcal)
- sos winegret :łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, czarny pieprz,łyżeczka musztardy (164 kcal) (cały sos ma 328 kcal - używamy połowy)
|
|
Przygotowanie:
- Śliwki marynujemy w aromatyzowanej oliwie 5-6 godzin (można zostawić na noc)
- Na suchej patelni grillowej, grillujemy przecięte wzdłuż plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- Paprykę grillujemy na patelni po grillowanej szynce szwarcwaldzkiej
- Przygotowujemy sos winegret: do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do momentu,aż sól się rozpuści, a musztarda połączy z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, potrząsamy aż składniki się połączą. Doprawiamy pieprzem.
- Na sałacie układamy grillowaną paprykę, szynkę szwarcwaldzką, poprzecinane na pół śliwki wyjęte z oliwy. Dekorujemy sosem i kiełkami.
|
|