Szybkie i kruche bezglutenowe ciasteczka pełne pysznych dodatków! Do dziecięcej śniadaniówki, jako zdrowa przekąska do pracy lub energetyczny posiłek przed treningiem
Kruche, delikatne, bardzo odżywcze, z mnóstwem pysznych dodatków. Idealne jako przekąska do dziecięcej śniadaniówki, lunchboxa do pracy, lub jako szybki, energetyczny posiłek przed treningiem.
Jedno ciastko ma 2,4 grama białka i 11 gramów węglowodanów. Jako energetyczny zastrzyk przed treningiem sprawdzi się doskonale. Gotowe ciasteczka, zamknięte w pojemniku możecie przechowywać 7 dni.
W składzie mamy mąkę ryżową, ksylitol, bezglutenowe pełnoziarniste płatki owsiane, mielone migdały, owoce białej morwy i suszone na słońcu morele, stąd ich ciemny kolor.
Ponieważ zależy mi na jak najwyższej ilości błonnika używam płatków pełnoziarnistych i migdałów mielonych ze skórką.
Jestem pewna że ciasteczka zasmakują zarówno Wam, jak i Waszym dzieciom i na stałe zagoszczą w Waszym domowym menu. Polecam je także na wszelkiego typu wyjazdy.
Przetestujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowały.
Jedno ciasteczko ma ok. 150 kcal
- 200 gramów mąki ryżowej
- 100 gramów płatków owsianych bezglutenowych pełnoziarnistych
- 100 gramów mielonych migdałów
- 100 gramów owoców białej morwy
- 100 gramów suszonych moreli
- 50 gramów ksylitolu
- 200 gramów masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuszczamy masło. Lekko studzimy. Jajka miksujemy na gładką masę.
- Do miski wkładamy mąkę, migdały, płatki owsiane, białą morwę, posiekane na małe kawałki suszone morele, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Do suchych, wymieszanych składników dodajemy rozpuszczone masło i masę jajeczną. Mieszamy mikserem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane ciasteczka. Należy nabrać masy łyżeczką, uformować kulkę i rozpłaszczyć ją na papierze.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.