Najlepszy i najprostszy dressing do każdej sałatki!
Dobry dressing to podstawa każdej sałatki. Genialnie podkreśla, podbija i wyostrza smak użytych składników. Jest jak kropka na i. Jak słońce latem. Po prostu niezbędny.
Zrobienie dobrego dressingu do sałatki jest bardzo proste, a jednak z rozmów z Wami wiem, że sprawia niemałe trudności. Największy problem macie z proporcjami, z tym, czego i ile użyć, aby sos był aromatyczny, smaczny i miał to coś, co sprawi, że każdą sałatkę zjecie z apetytem.
Jako bazy do przygotowania mojego dressingu użyłam oleju rzepakowego. Ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych oraz idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 do Omega 3 czyli 2:1. Bogata zawartość witaminy E wspomaga ochronę antyoksydacyjną, a zawartość steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nigdy nie pomijajcie dodatku tłuszczowego w sałatkach, pamiętając że dzięki niemu przyswajamy witaminy rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Dodatkowo wybierając olej rzepakowy zapewniamy sobie dobre źródło kwasów Omega-3. Bez względu na to czy wybierzecie rafinowany czy tłoczony na zimno. Więcej na ten temat możecie się dowiedzieć na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu.
Kolejne dwie gwiazdy mojego dressingu to miód i sok z limonki czyli słodycz i kwaśne orzeźwienie. Jako że dressing spożywamy na zimno, użyjcie najlepszego miodu, jaki macie. Smakowo idealnie sprawdzi się lipowy lub akacjowy.
Orzeźwiająca limonka doskonale współgra z równie orzeźwiającą bazylią, dlatego nie zamieniajcie jej proszę na cytrynę.
Łyżka dressingu ma ok. 80 kcal
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- czubata łyżeczka musztardy
- sok z połowy limonki
- 6 listków bazylii
- szczypta soli do smaku