Img

Immunostymulujące działanie pyłku pszczelego. Co to za substancja? Jakie ma działanie? Kto i po co powinien zwrócić na nią szczególną uwagę?

Ostatnimi czasy poruszyłam temat Hashimoto ( czytaj TU i TU) a wraz z nim tematykę chorób autoimmunologicznych. Choroby autoimmunologiczne to choroby z autoagresji polegające na wadliwym działaniu układu odpornościowego.

Układ immunologiczny

Układ immunologiczny to takie nasze wewnętrzne wojsko mające za zadanie chronić nas przed bakteriami, wirusami, toksynami i wszystkim tym co przedostaje się do naszego organizmu, a mogłoby zadziałać na naszą niekorzyść. Zdarzają się jednak sytuacje w których przeciążony układ odpornościowy mówiąc prosto i bez ogródek, wariuje i zaczyna atakować własne komórki. I nie dzieje się to ani przypadkowo, ani z dnia na dzień. Na taki stan rzeczy musimy sobie zapracować o czym pisałam TU.  

Choroby autoimmunologiczne

Choroby autoimmunologiczne to podstępne bestie. Dlaczego? Ponieważ trudno je jednoznacznie zdiagnozować. Dają wiele, często trudnych do powiązania objawów.
Przykład z mojego podwórka czyli z doświadczenia w pracy z moimi pacjentami - reumatoidalne zapalenie stanów. Strzykanie w kościach, ból, maści, tabletki, sterydy. Ból mija lub nie. Najczęściej bywa jedynie stłumiony więc chory nijak o chorobie nie zapomina. Leki niszczą żołądek i co gorsza florę jelitową która we wszelkich schorzeniach, a już w immunologicznych najbardziej, ma znaczenie nie do przecenienia. Pracujemy nad wzmocnieniem układu immunologicznego. Mija cztery do sześciu tygodni i jest poprawa. Mam pacjentów którzy po takim czasie odstawiali leki.

W chorobach immunologicznych kluczowe jest wzmacnianie, regeneracja i detoksykacja. To trzy filary bez których nie okiełznasz swojej choroby. Możesz ją jedynie maskować lekami ale to jej nie zatrzyma, a o to przecież chodzi.

Mówiąc o chorobach autoimmunologicznych (będę je po kolei omawiała na blogu) nie mogę pominąć produktu wytworzonego przez naturę, a będącego prawdziwą odżywczą, wzmacniającą, regenerującą i detoksykującą petardą. Ten produkt to pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych albo wiatropylnych tworzące się w pylnikach kwiatowych różnego rodzaju drzew, kwiatów, leczniczych roślin zielonych oraz ziół. Uformowany przy udziale pszczelej śliny lub nektaru w kuleczkę stanowi podstawowy odżywczy pokarm dla pszczół. Podczas gdy miód jest pokarmem energetycznym, pyłek stanowi pożywienie bogate w białko, tłuszcze, witaminy, kwasy organiczne, hormony i sole mineralne. Jest kluczowym elementem pszczelej diety dlatego na czas kiedy w przyrodzie pyłku nie ma, robione są zapasy nazywane pierzgą.

Pierzga, to pyłek poddany procesowi fermentacji beztlenowej w wyniku której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Z pierzgi wytwarzane jest mleczno pszczele.

Aby uszczknąć trochę tego złota dla nas ludzi, pszczelarze u wlotu do ula zakładają specjalne przeszkody aby z pszczelich obnóży "zdrapać" dla nas trochę tego skarbu. Świeży zawiera jednak za dużo wody i jest nietrwały dlatego poddaje się go procesowi suszenia, zamrażania lub liofilizacji. 
Kolor pyłku zależy od rodzaju rośliny z jakiej powstał. Najczęściej to różne odmiany żółtego, brązu i złota.

Pszczele złoto


Pyłek pszczeli to prawdziwa odżywcza petarda. Składa się z białek, aminokwasów (zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli takich których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i które muszą zostać dostarczone z zewnątrz, z pożywieniem), tłuszczów, witamin, węglowodanów, soli mineralnych, enzymów, koenzymów, hormonów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, związków fenolowych i biopierwiastków.
Bogactwo pyłku pszczelego to m.in.:
Jeśli chodzi o stymulację układu immunologicznego, jest jak skoncentrowany eliksir. Przyjmowany jako kuracja szybko odżywia, regeneruje, wzmacnia i detoksykuje cały organizm.
Pyłek pszczeli doskonale sprawdzi się u:
Jak stosować pyłek pszczeli
Leczniczo u osób dorosłych stosuje się od 20 do 40 gramów pyłku dziennie w formie kuracji.
U dzieci w wieku:

Osobom zdrowym, wzmacniająco, polecam przeprowadzenie dwóch kuracji w roku. Na wiosnę (najlepiej teraz w marcu) i w październiku przed zimną. Dawkę dobową dzielimy na pół. Połowę dobowej dawki pyłku zalewamy połową szklanki ciepłej (niegorącej) wody na noc. Miksturę po wymieszaniu pijemy rano. Można dodać trochę soku owocowego. Kolejną dawkę zalaną wodą i odstaną przez cały dzień pijemy wieczorem.
Kuracja ma trwać 30 dni. 
Osobom ze schorzeniami autoimmunologicznymi, potrzebującym silnego odżywienia, regeneracji, detoksykacji, polecam przeprowadzenie jednej kuracji raz na kwartał.

Kupujcie pyłek jak najmniej przetworzony, w słoiczku, nie w formie kapsułek czy proszku. Idealnie byłoby kupić od pszczelarza. Jeśli nie macie takiej możliwości szukajcie w dobrych sklepach zielarskich lub ekologicznych. 


Polecam do poczytania:
* o pyłku pszczelim na www.czytelniamedyczna.pl
* Florek E., Leciejewska A.: Próba zastosowania preparatów pszczelarskich w profilaktyce zatruć trichloroetylenem. Herba Pol. 1995, 41, 70.
* Donew N., Wasilew W.: Skuteczność pyłku kwiatowego w stanach zapalnych. XXXI Międzynar. Kongr. Pszczel. Apimondia, Warszawa 1987, 142.
* Bielecki J., i wsp.: Ocena działania pszczelego pyłku kwiatowego w leczeniu niedokrwistości w schorzeniach gośćcowych. W: Zagadnienia apiterapii w wybranych pracach klinicznych (Red. S. Kubiak). Wyd. Pszczeln. Tow. Nauk., Ciechocinek 1987, 101. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved