Jajka faszerowane w stylu tatarskim z marynowanymi kurkami
Marynowane grzybki, korniszon, musztarda i majonez. Z czym kojarzą Wam się te składniki? Z sosem tatarskim oczywiście. Postanowiłam iść tym tropem i przygotować farsz do jajek wykorzystując tę bazę. Ponieważ uwielbiam kurki, postanowiłam użyć właśnie tych grzybów. Dodatkową ich zaletą jest ich twardość i chrupkość która świetnie się sprawdza w przypadku farszów.
Zarówno sam farsz, jak i całą przystawkę robi się bardzo szybko. Jest wyrazista w smaku, lekko ostra. Jestem pewna że ją pokochacie.
Polecam na Wielkanocne śniadanie.
Kaloryczność:
Jedna połówka jajka ma ok. 70 kcal
Składniki:
- 6 jajek na twardo
- pół szklanki marynowanych kurek lub innych marynowanych grzybów
- 3 plasterki szynki wędzonej
- 6 małych korniszonów
- szczypiorek
- majonez
- musztarda
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
- Jajka na twardo przekrawamy na pół. Usuwamy żółtka.
- Marynowane kurki i korniszony siekamy drobniutko. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i rozgniecione widelcem żółtka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z musztardą i majonezem. Całość posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.