Sałatka z karmelizowanych szparagów i pieczonych młodych ziemniaków z zielonym dressingiem. W sam raz na majówkę!

Idealna jako dodatek do mięs z grilla lub uroczystego obiadu. Sałatka z karmelizowanych szparagów i pieczonych młodych ziemniaków z zielonym dressingiem. W sam raz na nadchodzącą majówkę! Można ją jeść i na zimno, i na ciepło. Aromatyczna, lekka, bardzo sycąca.
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Warto wykorzystać go maksymalnie, ponieważ szparagi to warzywo o genialnie skumulowanych wartościach odżywczych. Idealne dla wszystkich mających problemy z zatrzymaną wodą i obrzękami, czyli cukrzyków, insulinoopornych i osób z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo mają tylko 15 kcal w 100 gramach i aż w 95% składają się z wody.
Do tej sałatki idealne będą szparagi zielone. Nie wymagają długiej obróbki cieplnej i zawierają oczyszczający chlorofil, którego nie mają szparagi białe.

Warto jeść szparagi ponieważ zawierają:
1)  chlorofil (tylko w zielonych), który:

2) asparaginę, która: 

3) Błonnikktóry :

4) Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo - naczyniowego i ogólnie całego organizmu. Wśród nich:

5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty, witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i witaminę E.

6) Żelazo, którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).

7) Wapń  - kluczowy, jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.

8) Potas - kluczowy w gospodarce wodno - elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.

9) Glutation - rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga proces regeneracji wątroby.

10) Inulinę - naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy.

 
Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 800 kcal 

Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wkładamy do woreczka z suwakiem, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego.  Intensywnie potrząsamy woreczkiem tak, aby każdy ziemniak pokrył się olejem. Ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy 30 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik na funkcję grill lub grzanie góra - dół jeśli nie macie tej funkcji.
  2. W blenderze umieszczamy drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i sok z limonki. Blendujemy na gładką masę. Lekko solimy, mieszamy z musztardą.
  3. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy umyte i pokrojone na trzy części szparagi. Solimy, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy miód, przesmażamy bez przykrycia bardzo dokładnie mieszając ok. minuty. Wlewamy sos pietruszkowy i lekko podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Mieszamy.
  4. Szparagi mieszamy z upieczonymi ziemniakami. Podajemy na zimno lub na ciepło.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved