Kotleciki jajeczno – jaglane z razowym makaronem w sosie szpinakowo – chrzanowym
Chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Podane z aksamitnym sosem szpinakowo - chrzanowym i razowym makaronem. Kotleciki jajeczno - jaglane. Zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Idealne na piątkowy obiad.
Całym sercem polecam sos. Szpinakowy, aksamitny, z aromatem czosnku, musztardy i chrzanu. Nic nie zmieniajcie w recepturze. Smak pozytywnie Was zaskoczy.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 45 kcal
Porcja makaronu z sosem ma ok. 180 kcal
Porcja makaronu z sosem ma ok. 180 kcal
Składniki na kotlety (ok. 15 sztuk):
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- jedno jajko surowe
- jedna średnia cebula
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- otręby żytnie
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na minutę po czym obficie przelewamy zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Studzimy.
- Na oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno siekamy. Polecam użyć malaksera lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- W misce umieszczamy wystudzoną kaszę jaglaną, posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz i surowe jajko. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju.
Składniki na makaron w sosie szpinakowym dla 4 osób:
- jedna cukinia
- jedna cebula
- łyżka klarowanego masła
- duży ząbek czosnku
- 3 garście szpinaku baby
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka chrzanu
- 120 gramów pełnoziarnistego makaronu świderki
Sposób przygotowania:
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki cukinię i smażymy ok. 2-3 minut.
- Na patelnię wrzucamy liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Solimy, smażymy często mieszając aż szpinak zmięknie. Dodajemy musztardę francuską i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.