Kotleciki jajeczno – jaglane z razowym makaronem w sosie szpinakowo – chrzanowym

Chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Podane z aksamitnym sosem szpinakowo - chrzanowym i razowym makaronem. Kotleciki jajeczno - jaglane. Zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Idealne na piątkowy obiad.
Całym sercem polecam sos.  Szpinakowy, aksamitny, z aromatem czosnku, musztardy i chrzanu. Nic nie zmieniajcie w recepturze. Smak pozytywnie Was zaskoczy.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 45 kcal
Porcja makaronu z sosem ma ok. 180 kcal
Składniki na kotlety (ok. 15 sztuk):
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na minutę po czym obficie przelewamy zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Studzimy.
  2. Na oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno siekamy. Polecam użyć malaksera lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. 
  3. W misce umieszczamy wystudzoną kaszę jaglaną, posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz i surowe jajko. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju. 

Składniki na makaron w sosie szpinakowym dla 4 osób:
Sposób przygotowania:
  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki cukinię i smażymy ok. 2-3 minut.
  2. Na patelnię wrzucamy liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Solimy, smażymy często mieszając aż szpinak zmięknie. Dodajemy musztardę francuską i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.  




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved