Img

Zielone tagliatelle z kurczaka w sosie szpinakowym w wersji fit

Zielone tagliatelle z kurczaka w sosie szpinakowym. Lekkie, letnie, szybkie, proste danie. Idealne zarówno podczas intensywnie pracującego tygodnia jak i leniwego weekendu na świeżym powietrzu.
Kluczowa w tej potrawie jest marynata. Kurczak zamarynowamy w serku typu Philadelphia, musztardzie francuskiej i miodzie nabiera delikatności i kruchości. Dosłownie rozpływa się w ustach. Lekkość szpinaku, wyrazistość czosnku, musztardy francuskiej i słodycz miodu doskonale się ze sobą komponują. Całość balansuje delikatny jogurt dodany na samym końcu.
Polecam ;)  

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 430 kcal

Składniki na danie dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, oprószamy pieprzem . Serek mieszamy z miodem i musztardą na jednolitą masę. Dodajemy do kurczaka. Mieszamy aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w marynacie. Odstawimy na 4 godziny do lodówki. Można odstawić na dłuższy czas lub na noc. 
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Lekko podduszamy, dodajemy kurczaka razem z marynatą, podduszamy często mieszając aż będzie miękki. Następnie dodajemy szpinak i smażymy aż liście staną się miękkie. Zdejmujmy z ognia. Do jogurtu dodajemy 3 łyżki ciepłego sosu z patelni, mieszamy, wlewamy cały jogurt na patelnię i mieszamy z całością.
  3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem.

 

 

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved