Krewetki Tom Kaa czyli elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut!
Elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut? Do tego niebanalna, egzotyczna i zachwycająca smakiem? Tak, tak. To jak najbardziej możliwe.
Kuchnia tajska to kuchnia błyskawiczna. Prosta i bardzo aromatyczna. Danie które chcę Wam dziś zaproponować nie jest nigdzie sklasyfikowane. To w całości mój pomysł. Dzięki zasadom poznanym podczas dwóch kursów kuchni tajskiej mogę bawić się tajskimi smakami i sprawia mi to ogromną frajdę.
To co musicie mieć do przygotowania tego dania to pasta Tom Kaa. Moja ulubiona w kuchni tajskiej, nadająca się do wszystkiego. Jest podstawą zupy Tom Ka Gai którą uwielbiam. Składa się z galangalu , trawy cytrynowej, liści limonki Kafir, szalotki, korzenia kolendry, chili i cukru trzcinowego. Bajecznie aromatyczna. Galangal (Khaa) to korzeń podobny do imbiru ale kwaśno - orzeźwiający. Niezastąpiony w kuchni tajskiej i absolutnie nie można zastępować go imbirem. Resztę składników pasty Tom Kaa z pewnością kojarzycie.
Kolejny niezastąpiony składnik to szalotka (Hawm-daeng). Tajska do dostania tylko w specjalistycznych sklepach, ale francuska lub polska zastąpi ją doskonale. Jeśli będziecie mieli problem z kupnem szalotki zastąpcie ją czerwoną cebulą, nigdy białą !!!
Krewetki kupujcie tylko zamrożone na surowo. Mają sino szary kolor. Te różowe są już obgotowane. To tak jakby gotować danie z już obgotowanego kurczaka. Wiadomo, że smak już nie ten.
Składniki dla 2 osób:
- 14 surowych krewetek Tygrysich (nie obgotowanych)
- 2 ząbki czosnku
- jedna mała szalotka
- 100 ml mleka kokosowego gęstego min. 60% kokosa
- 3 duże pomidory
- sól
- 2 łyżeczki pasty Tom Ka
- łyżeczka oleju
- liście kolendry
- sok z limonki
Sposób przygotowania:
- Na oleju szklimy pokrojoną w talarki szalotkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę, pozbawione skóry pomidory. Gotujemy 1-2 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę Tom Ka.
- Krewetki oczyszczamy, delikatnie solimy, wkładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż staną się różowe. Całe danie posypujemy liśćmi kolendry. Danie skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z pieczywem.