Muffinki waniliowo – jogurtowo- truskawkowe. Najlepsze na czerwcowy piknik

Ciepłe promienie słońca, zielona trawka, lekki powiew wiatru i błękit nieba. Do tego świeżo zaparzona kawka, dobra książka i muffinka waniliowo-jogurtowo-truskawkowa.
Czujecie ten klimat? Ten zapach? To mój plan na nadchodzący weekend do którego i Was zachęcam.

Dlaczego napisałam muffinka, a nie muffinki? Ponieważ u mnie w domu takie łakocie lubią znikać niepostrzeżenie. Dobrze wiem, kto za tym stoi, ale nikt się nigdy nie przyznaje i zawsze jest „to On, to Ona, to Tata”.  Ale miło, że choć jedną zawsze zostawią. Mówią, że to z troski o moją figurę ;), ale i tak im nie wierzę.

Do przygotowania muffinek użyłam oleju rzepakowego. Ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych oraz idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 do Omega 3, czyli 2:1. Bogata zawartość witaminy E oraz prowitaminy A wspomaga ochronę antyoksydacyjną, a zawartość steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Więcej o zaletach oleju rzepakowego możecie przeczytać TU

Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 150 kcal 
 

Składniki na ok. 12 muffinek :

Sposób przygotowania:

  1. Jajka uciekamy z ksylitolem około 5 minut na prawie białą masę. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i jogurt. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy olej i ponownie miksujemy.
  2. Do masy z mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, mieszamy z pokrojonymi w kawałki truskawkami.
  3. Masą na muffinki wypełniamy foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved