Słonecznikowe pesto – dressing. Idealne do sałatek, zup, warzyw na ciepło. Wszechstronne!

Pokochacie to pesto. W zależności od gęstości czyli ilości dodanej oliwy idealnie sprawdzi się jako pesto do kanapki, sos do podrasowania zupy krem lub dressing sałatkowy. Swoim smakiem wzbogaci i podbije smak wszystkiego do czego zostanie dodany.
Lekko podprażone ziarna słonecznika zyskują orzechowy smak, ale nie wolno ich rumienić! 
Taki dodatek do dania to bogactwo oczyszczającego chlorofilu, antyoksydantów, witamin i minerałów.

Chlorofil znajdujący się we wszystkim co zielone:

Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Natka pietruszki pięknie zrzuca wodę i przeciwdziała obrzękom. Do tego wzmacnia odporność i jest bombą witaminy C. Oliwa to źródło NNKT (niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych) i będącej witaminą młodości witaminy E.
Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, nawilża i wygładza skórę, wzmacnia włosy i paznokcie. 
Polecam ;) 

Kaloryczność:
Łyżka ma ok. 50 kcal

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika lekko podprażamy na suchej patelni. Nie wolno ich spalić ani zrumienić!!!
  2. W blenderze umieszczamy natkę pietruszki, oliwę, wystudzone pestki słonecznika, sok z limonki, czosnek i miód. Blendujemy na gładką masę. Mieszamy z musztardą francuską. Solimy do smaku.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved