Kurczak w chrupiącym cieście z korzennymi batatami i bajecznym sosem

Kochani przed nami weekend. Pogoda jaka jest każdy widzi. Czy da się ją określić jednym słowem? Myślę że co najmniej kilkoma i co najmniej jedno z nich mogłoby się trafić niecenzuralne. Przemilczmy więc temat pogody i skupmy się nad tym, jakby tu uczynić ten weekend lepszym. Ponieważ nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie, przygotowałam dla Was perełkę.
Moja koleżanka mówi ostatnio, Gosia, dlaczego tego przepisu nie ma jeszcze na blogu? No właśnie nie wiem, ale obiecuję czym prędzej się poprawić.
Wiecie że lubię Was bardzo i chcę dla Was jak najlepiej? No pewnie że wiecie. Nie mogę Was zatem zostawić w te deszcze, wiatry i zimnicę ze zwykłą pomidorową. Przygotowałam dla Was danie które pokochacie. Które mocno Was zaskoczy. Pieczone korzenne bataty, do tego bajeczny sos miodowo - musztardowy z curry i chrupiący boski kurczak w cieście. Nie jadasz nic smażonego w cieście? Ja raz na pół roku jadam, a ponieważ mamy jesień tego lata (bo jeszcze kochani jest lato) to ten dzień nadszedł.
Zamiast lodów czy ciasta w cheat day, zrób tego kurczaka w cieście. Nie pożałujesz ;)    

Kaloryczność:
100 gramów kurczaka ma ok. 130 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
100 gramów batatów ma ok. 100 kcal 

Składniki na miodowy sos curry:

Sposób przygotowania:

Na patelni lekko rozgrzewamy miód. Dodajemy musztardę i curry. Podgrzewamy aż składniki dokładnie się połączą. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy (temperatura ok. 60 stopni), mieszamy z jogurtem.

Składniki na pieczone bataty:

Sposób przygotowania:

Składniki na kurczaka w cieście:

Sposób przygotowania:




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved