Obiad dla dzieci: maślane naleśniki zapiekane z warzywną caponatą. Proporcje na 4 sztuki!
Czy Twoje dziecko lubi pizzę? A może lubi też naleśniki? Uwielbia rozpuszczony ser?
Jeśli na powyższe trzy pytania odpowiedziałaś tak, ten przepis jest dla Was.
Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw? Podać ze w ciekawej formie, w zestawieniu z tym co zna i lubi.
Caponata z cebulki i papryki jest mięciutka, słodka i wyrazista w smaku. W połączeniu z delikatnymi maślanymi naleśnikami i zapieczonymi z serem zaskoczy niejedno dziecko i niejednego dorosłego.
Zapewniam Was że do danie na stałe zagości w Waszym domowy menu.
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało ;)
- 2 jajka
- pół szklanki mąki orkiszowej
- pół szklanki mleka
- odrobina ksylitolu
- sól
- pół łyżeczki rozpuszczonego klarowanego masła + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Sposób przygotowania:
- Jajko miksujemy z mlekiem, solą i ksylitolem. Dodajemy ostudzone, rozpuszczone klarowane masło oraz mąkę. Miksujemy na gładką masę.
- Patelnię smarujemy masłem. Smażymy pierwszego naleśnika. Kolejne naleśniki smażymy na suchej patelni.
Składniki na paprykową caponatę:
- łyżka klarowanego masła
- jedna mała cebula
- jedna żółta papryka
- jedna czerwona papryka
- jedna pomarańczowa papryka
- sól
Sposób przygotowania:
Na klarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i smażymy aż stracą połowę objętości.
Pozostałe składniki:
- klarowane masło do wysmarowania formy
- 100 gramów żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Ser ścieramy na drobnej tarce.
- Na środek naleśnika kładziemy caponatę, posypujemy startym serem, zawijamy w rulon.
- Naleśniki układamy w formie wysmarowanej masłem. Posypujemy resztą sera.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 15 minut.