Obiad dla dzieci: maślane naleśniki zapiekane z warzywną caponatą. Proporcje na 4 sztuki!

Czy Twoje dziecko lubi pizzę? A może lubi też naleśniki? Uwielbia rozpuszczony ser?
Jeśli na powyższe trzy pytania odpowiedziałaś tak, ten przepis jest dla Was.
Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw? Podać ze w ciekawej formie, w zestawieniu z tym co zna i lubi.
Caponata z cebulki i papryki jest mięciutka, słodka i wyrazista w smaku. W połączeniu z delikatnymi maślanymi naleśnikami i zapieczonymi z serem zaskoczy niejedno dziecko i niejednego dorosłego.
Zapewniam Was że do danie na stałe zagości w Waszym domowy menu. 
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało ;)

Kaloryczność:
Porcja składająca się z 2 naleśników ma ok. 480 kcal

Składniki na dwie porcje naleśników czyli 4 sztuki z patelni o średnicy 28 cm:

Sposób przygotowania:

  1. Jajko miksujemy z mlekiem, solą i ksylitolem. Dodajemy ostudzone, rozpuszczone klarowane masło oraz mąkę. Miksujemy na gładką masę. 
  2. Patelnię smarujemy masłem. Smażymy pierwszego naleśnika. Kolejne naleśniki smażymy na suchej patelni.

Składniki na paprykową caponatę:

Sposób przygotowania:

Na klarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i smażymy aż stracą połowę objętości.

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ser ścieramy na drobnej tarce.
  2. Na środek naleśnika kładziemy caponatę, posypujemy startym serem, zawijamy w rulon. 
  3. Naleśniki układamy w formie wysmarowanej masłem. Posypujemy resztą sera.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 15 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved