Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?

O tym że w garażu posiadam całkiem sporą, cztero - szufladową zamrażarkę pisałam Wam wiele razy przy różnych okazjach. Każdego roku zamrażam około 40 kilogramów czerwonych owoców. Głównie truskawek, malin, jeżyn i śliwek węgierek. Mrożę też niektóre warzywa, grzyby i zieleninę. Natkę pietruszki, kolendrę, koperek oraz liście selera korzeniowego których nie ma zimną, a bez których rosół czy krupnik dużo tracą. W zamrażarce którą mam pod ręką w domu zawsze mam zamrożone jakieś mięso, oraz awaryjne pieczywo na wypadek weekendowej amnezji.

Dlaczego warto mrozić produkty spożywcze?

Mrożenie to najlepszy sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych, głównie dlatego że nie powoduje strat witamin i minerałów (w wielu przypadkach nie tracimy nawet witaminy C) ale też chroni przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych zapobiegając psuciu się produktu. Mrożone produkty zachowują też pełnię smaku i zapachu. Kolejna kwestia to jakość. Mrożąc samemu produkty z pewnego źródła (własnej działki, zaprzyjaźnionego rolnika czy zaufanego dostawcy z bazarku) mamy pewność co do ich jakości. Ja mrożę warzywa i owoce z działki rodziców. Wiem że produkowane są w sposób ekologiczny. Na targowisku na którym na co dzień zaopatruję się w warzywa i owoce mam dwóch zaprzyjaźnionych sprzedawców co do których mam pewność, że posiadają własne, ceniące tradycję, rodzinne gospodarstwa. Wiem że mrożę produkty jędrne, świeże, zdrowe, które przed mrożeniem nie leżały długo w wodzie, a co za tym idzie, nie straciły cennych witamin jeszcze przed zamrożeniem.
Nie można pominąć też ceny. Warzywa, owoce czy zioła dostępne w sezonie są często trzykrotnie tańsze niż w formie gotowych mrożonek dostępnych zimą w sklepach.

Zasady mrożenia produktów 

Jest kilka zasad o których musisz wiedzieć i których nie możesz pominąć decydując się na domowe mrożenie.

Jak długo przechowywać zamrożone produkty?

Wiadomo że zamrożonych produktów nie wolno przechowywać w nieskończoność. Jeżeli szukając zamrożonego groszku nagle znajdziecie w zamrażarce kawałek mięsa o którego istnieniu nie mieliście pojęcia, wyrzućcie je. Unikniecie w ten sposób groźnego zatrucia. Naprawdę lepiej stracić parę złotych niż trochę zdrowia.

Jak długo przechowywać zamrożone produkty:

O czym trzeba wiedzieć kupując mrożonki w sklepie?

Jeśli nie macie możliwości mrożenia zwłaszcza warzyw i owoców samodzielnie, jesteście zdani na mrożonki dostępne w sklepie. Kupując je zwracajcie uwagę na to czy luźno „latają” w opakowaniu. Mrożone truskawki czy brokuły powinny być wyraźnie wyczuwalne w paczce. Jeśli produkty są zbrylone, to znaczy że rozmroziły się podczas transportu lub pracownicy sklepu po wyjęciu produktu z chłodni postawili je przed sklepowymi zamrażarkami i zamiast niezwłocznie je tam włożyć poszli np. na przerwę. Byłam raz świadkiem sytuacji gdzie mrożone warzywa na patelnię stały na palecie z widoczną warstwą wody na opakowaniu, a w pobliżu nie było pracownika. Spożycie produktu rozmrożonego i zamrożonego ponownie grozi zatruciem.

Co zamroziłam na zimę:

W mojej zamrażarce znajdziecie:

Jeśli mrozicie produkty na zimę, pochwalcie się co macie ;)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved