Obiad dla dzieci: jesienny krem ziemniaczano selerowy na domowym bulionie

Jesienny krem uwielbiany przez moje dzieci. Delikatność ziemniaka podkreślona aromatem gałki muszkatołowej.
Do tego rumiana cebulka nadająca słodyczy, połączona z wyrazistością selera i dobrego, porządnego, domowego bulionu. Całość podkręcona olejem z pestek dni, aromatem czosnku i przypraw. Ta zupa jest po prostu pyszna i idę o zakład że będzie Wam smakowała. Dlaczego mam taką pewność? Skoro smakowała koledze mojego syna który jest niejadkiem i warzywnym panikarzem, zasmakuje każdemu ;) Po zjedzeniu całego talerza powiedział, "proszę pani, jaka pyszna zupa" . Ja na to, "a wiesz że min. z selera". Nastała cisza ........ młody prawie zbladł. "Aha .......". ;) ;)

Koniecznie zróbcie i dajcie znać jak smakowało ;)

Kaloryczność:
400 ml zupy ma ok. 200 kcal 

Składniki na 4 porcje zupy:

Składniki na bulion:

Sposób przygotowania bulionu:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, stawiamy na minimalnym ogniu,gotujemy 2 godziny. Długi, wydawać by się mogło czas gotowania, ma za zadanie wydobyć z mięsa i warzyw wszystko co najlepsze. Tak długo gotowany bulion wzbogaci smak każdej zupy. Można go ugotować dzień wcześniej.

Sposób przygotowania zupy:

  1. Na oleju z pestek dyni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojonego w kawałki selera i czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Blendujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Zupę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami. Kromki chleba należy delikatnie posmarować masłem i albo podpiec w piekarniku, albo lekko podsmażyć na patelni. 
  3. Zupę dla dorosłego polecam delikatnie polać z wierzchu olejem z pestek dni. Smakuje wybornie.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved