Kurczak w kremowym sosie z pieczonym jabłkiem, dynią i ziołami
Jesienny kurczak z pieczoną dynią, pieczonym jabłkiem, majerankiem, imbirem, czosnkiem i przyprawami.
Delikatny, aromatyczny, przepyszny. Zasmakuje i dorosłym i dzieciom.
Danie na niedzielny obiad, wyjątkową rodzinna uroczystość lub kolację we dwoje. Nie powstydzicie się podając je podczas wizyty teściowej ;) Aby zrobić je zimą, nawet na święta Bożego Narodzenia, polecam zamrozić trochę dyni w kosteczce.
Sekretem kruchości i aromatu mięsa jest marynata na którą dziś zdradzę Wam przepis. Pasuje do każdego rodzaju mięsa drobiowego. Jestem pewna że receptura na tę marynatę będzie stałym elementem w Waszej kuchni.
Kremowy sos, z pieczoną dynią, jabłkiem, majerankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, imbirem ...... bajka.
Co ja Wam będę mówić. Koniecznie wypróbujcie ;)
Składniki na marynatę do kurczaka:
- łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżka posiekanej drobno cebuli
- łyżeczka imbiru
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i resztą przypraw. Powstałą pastą nacieramy mięso.
Składniki na 8 pałek kurczaka czyli obiad dla 4 osób:
- 8 pałek kurczaka
- cała marynata do kurczaka
- 200 gramów dyni (ja używam piżmowej)
- jedno średnie jabłko
- pół cebuli
- czubata łyżka majeranku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- łyżka klarowanego masła
- łyżka mąki orkiszowej
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nacieramy marynatą, odstawiamy najlepiej na całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu, natrzyjcie na jak najdłuższy czas.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Zamarynowanego kurczaka obsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w kosteczkę dynią i jabłkiem.
- Na maśle na którym smażył się kurczak szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy do kurczaka.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
- Upieczone mięso wyjmujemy z naczynia. Sos zagotowujemy na ogniu. Mąkę rozrabiamy w wodzie. Wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy aż sos gęstnieje. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.