Słodko pikantny krem z dyni i karmelizowanego jabłka

Może nie być słońca. Mogą być chmury, może być siwo, buro i deszczowo. Jak widzę tę zupę, to oczy od razu mi się śmieją. Sycąca, delikatna, kremowa, słodko - pikantna. Uwielbiam ten smak. 
Połączenie karmelizowanego w miodzie jabłka, z dynią, gałką muszkatołową i imbirem, to dla dyni jedno z połączeń idealnych. Lubimy tę zupę wszyscy. I my z mężem i nasze dzieci.
Zdradzę Wam sekret ;) Najlepiej smakuje jak wystygnie i postoi do dnia kolejnego. Odgrzewana jeszcze bardziej zyskuje.
Koniecznie wypróbujcie w ten weekend.
Zupka jest wegetariańska.

Kaloryczność:
Porcja (ok. 400 ml zupy) ma ok. 250 kcal (bez grzanek)

Składniki na porcję dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jabłka kroimy w kosteczkę. Szklimy na maśle. Dodajemy miód, podgrzewamy około minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię kładziemy pozostałe dwa jabłka pokrojone w półtalarki. Obsmażamy z obydwu stron aż zmiękną. Posłużą do dekoracji.
  2. Na oleju z pestek dyni rumienimy cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię oraz przyprawy. Gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól. Przesmażamy 1-2 minuty, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę razem z karmelizowanymi jabłkami z miodem pokrojonymi w kosteczkę które odstawiliśmy na bok.
  3. Zupę dekorujemy pozostałymi jabłkami. Można zaserwować z grzanką z pełnoziarnistego chleba. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved