Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Dieta bezmleczna to dieta w której z uwagi na alergię lub nietolerancję pokarmową na białka mleka krowiego, wykluczamy z diety mleko krowie, nabiał, wołowinę i cielęcinę (Ja swoim pacjentom wykluczam też pozostały nabiał zwierzęcy. Kozi, owczy etc). Należy mieść świadomość że białka mleka krowiego to nie to samo co laktoza która jest mlecznym cukrem.
Jedynym nabiałem dozwolonym na diecie bezmlecznej jest masło klarowane co bardzo wiele osób dziwi, głównie z uwagi na fakt iż często o maśle klarowanym słyszą pierwszy raz. Klarowane czyli jakie? I dlaczego mogę je jeść przy nietolerancji na białka mleka krowiego? Co w nim takiego niezwykłego?
Czym jest Ghee?
Ghee to określenie masła klarowanego, czyli oczyszczonego. Oczyszczanie polega na odparowaniu wody, usunięciu zanieczyszczeń i białka, co sprawia że produkt nie jełczeje i w lodówce może być przechowywany nawet kilka tygodni. W kuchni ajurwedyjskiej i hinduskiej znane od stuleci. W Polsce używają go nieliczni. Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć go w swojej kuchni.
Jest lekkostrawne, a dzięki zawartości kwasu masłowego ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kwas mlekowy zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga odbudować błonę śluzową żołądka. Zawiera także witaminy A, D,E, K czyli wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach.
Polecam go osobom:
- na dietach lekkostrawnych,
- mających wrzody,
- nadżerki przewodu pokarmowego,
- kłopoty trawienne,
- problemy ze wzdęciami,
- zaparciami,
- bólami/kłuciami w żołądku.
Masło klarowane nadaje potrawom charakterystyczny, specyficzny posmak, którego nie nada żaden inny tłuszcz.
Jak zrobić klarowane masło w domu i w jakim celu się to robi?
Aby zrobić klarowane masło w domu należy je podgrzać, ale bardzo powoli, aby nie doprowadzić do wrzenia. Podczas tego zabiegu z masła odparowuje cała woda. Na górze zauważycie także coś w rodzaju białej piany. To białko. Należy je delikatnie zebrać i całość przelać jeszcze abo przez bardzo gęste sito albo gazę.
Z pewnością nie raz zauważyliście, że jeśli wrzucicie zwykłe masło na patelnię i przegapicie moment, zacznie się palić. Dlatego nawet raczkujący kucharz wie, że na maśle się nie smaży!
Dlaczego masło się pali? Pali się zawarte w nim białko. Klarowane masło tego białka już nie posiada, dlatego nie pali się (można na nim smażyć) i nie uczuli osób, które muszą być na diecie bezmlecznej. Białek mleka krowiego, w klarowanym maśle nie ma.
Przy obecnych cenach masła polecam robić klarowane samemu w domu. U mnie w sklepie klarowane masło znanej marki w żółtym wiaderku o pojemności 500 g kosztuje 24 złote! Kostka masła 200 gramów kosztuje 6,5 zł co daje 16,25 zł. Bardzo warto.
Temperatura dymienia
Klarowane masło ma jedną z najwyższych temperatur dymienia bo aż 235 st. C, dlatego świetnie nadaje się do smażenia.
Dla porównania:
- olej ryżowy - 250 st. C
- olej sojowy - 230 st. C
- rafinowana oliwa z oliwek - 225 st. C
- rafinowany olej rzepakowy - 205 st. C
- olej kokosowy - 200 st. C
- smalec - 200 st. C
Na klarowanym maśle można więc smażyć bez obaw. Ja jednak radzę, aby potrawy smażone jeść naprawdę okazjonalnie. Osobiście jestem zwolenniczką krótkiego obsmażania i potem duszenia.