Conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo – kokosowym z tajską nutą
Kochani dziś kolejne danie z cyklu przygotuj w południe, wysprzątaj kuchnię, jak przyjadą goście wstaw na 25 minut do piekarnika i słuchaj zachwytów „wow, kiedy Ty to wszystko przygotowałaś”. Wiem że lubicie takie dania. Ja także ;)
Moja dzisiejsza propozycja to conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo - kokosowym z tajską nutą.
Połączenie tych smaków skradnie Wasze kubki smakowe. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Dynia marynowana w pesto jest przepyszna. Podkręcona suszonymi pomidorami i zapieczona z sosem kokosowym Tom Ka - bajeczna. Miłośnicy zarówno kuchni włoskiej, jak i tajskiej będą zachwyceni.
Robiąc danie wcześniej i serwując za kilka godzin robicie punkty 1-5. A w decydującym momencie punkt 6.
Partnerem mojego dzisiejszego dania jest marka Primo Gusto. Produkty tej marki często goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza te na bazie pomidorów które uwielbiam. Z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.
Kochani testujcie danie i piszcie jak Wam smakowało ;)
Składniki na danie dla 4 osób:
- 40 mueszlek conchiglioni Primo Gusto
- 500 gramów dyni – ja użyłam piżmowej
- 50 ml oliwy
- ząbek czosnku
- garść liści bazylii
- łyżka tartego parmezanu
- sól
- 8 suszonych pomidorów Primo Gusto
- 500 ml mleka kokosowego (min. 60% kokosa)
- łyżka tajskiej pasty Tom Ka
- 4 łyżki pomidorów krojonych w kawałkach Primo Gusto
Sposób przygotowania:
- Oliwę, czosnek, liście i bazylii blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno starty parmeza i sól.
- Dynię kroimy w kosteczkę. Oprószamy pieprzem, mieszamy z pesto, odstawiamy na 20 minut.
- Do osolonego wrzątku wrzucamy muszelki conchiglioni. Gotujemy 5 minut, wyłączamy, odsączamy na sitku. Muszelki mają być elastyczne, aby łatwo można je było nafaszerować.
- Do muszelek wkładamy farsz dyniowy i kawałki suszonych pomidorów. Układamy w naczyniu do zapiekania.
- W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy pastę Tom Ka i pomidory. Mieszamy aż pasta się rozpuści. Sosem zalewamy conchiglioni.
- Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.