Conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo – kokosowym z tajską nutą

Kochani dziś kolejne danie z cyklu przygotuj w południe, wysprzątaj kuchnię, jak przyjadą goście wstaw na 25 minut do piekarnika i słuchaj zachwytów „wow, kiedy Ty to wszystko przygotowałaś”.  Wiem że lubicie takie dania. Ja także ;)
Moja dzisiejsza propozycja to conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo - kokosowym z tajską nutą.
Połączenie tych smaków skradnie Wasze kubki smakowe. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Dynia marynowana w pesto jest przepyszna. Podkręcona suszonymi pomidorami i zapieczona z sosem kokosowym Tom Ka - bajeczna. Miłośnicy zarówno kuchni włoskiej, jak i tajskiej będą zachwyceni.
Robiąc danie wcześniej i serwując za kilka godzin robicie punkty 1-5. A w decydującym momencie punkt 6.
Partnerem mojego dzisiejszego dania jest marka Primo Gusto. Produkty tej marki często goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza te na bazie pomidorów które uwielbiam. Z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.
Kochani testujcie danie i piszcie jak Wam smakowało ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 300 kcal

Składniki na danie dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę, czosnek, liście i bazylii blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno starty parmeza i sól.
  2. Dynię kroimy w kosteczkę. Oprószamy pieprzem, mieszamy z pesto, odstawiamy na 20 minut. 
  3. Do osolonego wrzątku wrzucamy muszelki conchiglioni. Gotujemy 5 minut, wyłączamy, odsączamy na sitku. Muszelki mają być elastyczne, aby łatwo można je było nafaszerować.
  4. Do muszelek wkładamy farsz dyniowy i kawałki suszonych pomidorów. Układamy w naczyniu do zapiekania.   
  5. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy pastę Tom Ka i pomidory. Mieszamy aż pasta się rozpuści. Sosem zalewamy conchiglioni.
  6. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved