Świąteczny fit makowiec bez ciasta i grama mąki. Mój ulubiony! Bezglutenowy!

Miłośnicy maku do których i ja się zaliczam, będą dziś zachwyceni. Wszyscy na diecie bezglutenowej i redukcyjnej także.
W dzieciństwie jedząc makowiec wyjadałam sam mak zostawiając ciasto drożdżowe. Uwielbiałam i uwielbiam nadal makową kutię. Za seromak czyli sernik z masą makową jestem w stanie zrobić prawie wszystko ;) Tak. Jestem makowym freekiem.
Dla wszystkich lubiących masę makową mam dziś nie lada gratkę. Makowiec bez ciasta i uwaga, bez grama mąki. Tak, to możliwe ;)

Moje ulubione świąteczne ciasto było pierwszym produktem mającym okazję przetestować mój nowy piekarnik od Amiki, model EB622BA+ IN.  Jest w nim kilka funkcji o których chcę Wam powiedzieć bo bez wątpienia zasługują na uwagę.
Pierwszą z nich, którą będą zainteresowani wszyscy rodzice, jest blokada rodzicielska.
Świecący się na czerwono uchwyt piekarnika podczas pracy bez wątpienia przyciąga uwagę, zwłaszcza małych kucharzy. Dlaczego by tak nie pomóc mamie i nie pokręcić gałką do przodu i do tłu? Raz jedną stronę, raz drugą? Przerabialiście to kiedyś?
Blokada rodzicielska uniemożliwia ten rodzaj „pomocy”. Maluch może kręcić gałkami, ale nie zmieni to ani ustawień grzania, ani temperatury. Dodatkowo zabezpieczenie Zimny Front ochroni małe rączki przed poparzeniem.

Kolejna funkcja, to funkcja ECO pozwalająca na wyłączenie grzania 5 minut przed zakończeniem pracy piekarnika. Wówczas potrawa dopiecze się ciepłem zgromadzonym w piekarniku tzw. ciepłem resztkowym. To wpływa na znaczne oszczędności energii np. jak pieczemy mięso czy wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Często wykorzystywaną przeze mnie funkcją jest funkcja  „czas pracy z opóźnieniem”. Moje potrawy z cyklu „zrób kilka godzin wcześniej i wstaw do piekarnika w decydującym momencie” zna chyba każdy czytelnik tego bloga i ta funkcja sprawdza się tu idealnie. Rano robię lazanię na wieczorną kolację z przyjaciółmi. O 16-tej wstawiam ją do piekarnika i ustawiam włączanie na godzinę 18-tą. Szykuję stół, idę pod prysznic, robię make-up i fryzurę nie myśląc już o tym aby pilnować czasu wstawienia zapiekanki do piekarnika. W ubiegły czwartek byłam u fryzjera. Przed wyjściem włożyłam do piekarnika zamarynowanego kurczaka z ziemniakami. Jak wróciłam do domu o 15-tej obiad był już gotowy. Mąż pracował w tym czasie w domu, ale skupiony na pracy zapewne zapomniałby o wstawieniu dania do piekarnika o właściwym czasie. Funkcja szybkiego nagrzewania także okazała się pomocna.

Jeśli stoicie przed wyborem sprzętu kuchennego do nowego mieszania, lub planujecie modernizację swojej kuchni wiedzcie że do 31 stycznia 2018 r. lub do wyczerpania puli nagród która wynosi aż 2 100 000 zł trwa akcja promocyjna „Każdy zyskuje 300, 500, 700 zł od Amica”.  Co trzeba zrobić? Każdy kto kupi co najmniej dwa sprzęty Amica do zabudowy otrzyma dodatkowe środki finansowe na kartę prepaid. Za nabycie piekarnika z linii INTEGRA lub Amica IN oraz płyty grzejnej otrzymacie zwrot na kartę przedpłaconą w wysokości 300 zł. Jeśli dołożycie do nich również okap, suma ta zwiększy się do 500 zł. 700 zł na dalsze zakupy otrzymają osoby, które zdecydują się na nabycie dodatkowo lodówki lub zmywarki. Warto skorzystać.

Korzystając z piekarnika pamiętajcie że temperatura przy zastosowaniu funkcji termoobiegu jest z reguły o 20-30 stopni niższa niż w stosunku do pieczenia konwencjonalnego z zastosowaniem grzania góra –dół.

Do przygotowania ciasta użyłam maku mielonego. Można taki kupić w sklepach.  

Kaloryczność:
Porcja ciasta ma ok. 270 kcal

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm (20 kawałków ciasta)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Grzanie góra – dół.
  2. Mleko, miód, ksylitom i cynamon zagotowujemy. Wlewamy do garnka z makiem. Gotujemy często mieszając aż mak napęcznieje. Dodajemy ziarenka wyjęte z lasek wanilii, likier, rodzynki i migdały. Mieszamy.
  3. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Miksujemy delikatnie razem z masą makową.
  4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  6. Przed rozkrojeniem ciasto musi wystygnąć.

Wpis powstał we współpracy z marką Amika.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved