Świąteczny piernik pomarańczowy z kremem pomarańczowym

Mój ulubiony świąteczny piernik. Z marchewką, skórką otartą z pomarańczy i pomarańczowym kremem z mascarpone i śmietaną kremówką. Moje dzieci mówią że to taki pierniko - tort. Coś w tym jest ;) 
Ten który widzicie na zdjęciach upiekłam w przedświątecznym prezencie dla mojej koleżanki która bardzo go lubi. Zjadłyśmy zdecydowanie za dużo. Aż strach się przyznać. Zwłaszcza do tego że w weekend totalnie go nie spaliłam bo przesiedziałam cały weekend na uczelni. Ale co tam. Już o tym zapomniałam ;) ;) ;)
A Wy jakie grzeszki ubiegłego tygodnia macie na sumieniu? 

Kaloryczność:
Porcja (ok. 150 g) ma ok. 180 kcal 

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). 
  2. Marchewki ścieramy na tarce. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. 
  4. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą, kremową masę (ok. 3-4 minuty). Cały czas miksując stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, płynny miód i olej.  
  5. Do mokrej masy cały czas miksując stopniowo dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy na gładką masę. 
  6. Do masy dodajemy marchew i skórkę z pomarańczy. Mieszamy delikatne łyżka (już nie mikserem).
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
  8. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach podgrzewamy na małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy sok z drugiej pomarańczy i podgrzewamy1-2 minuty na małym ogniu. Studzimy.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ksylitol. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mascarpone i wystudzoną żelatynę.
  10. Kremem dekorujemy zimy już piernik.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved