Wegetariańska krucha orkiszowa tarta ze szpinakiem i ricottą

Sekretem smaku tej tarty jest połączenie delikatności serka ricotta z wyrazistością białej części pora podduszonej na maśle, gałki muszkatołowej oraz czosnkowego szpinaku.
Tu żaden składnik nie może zagrać solo. Ważne są wszystkie razem i jeśli chcecie uzyskać ten konkretny smak, żadnego nie można pominąć.
Tarta jest krucha, aromatyczna i co może niektórych z Was zaskoczyć, bardzo syta. Polecam zarówno na obiad, jak i kolację. Doskonale sprawdzi się także w lunchboxie do zabrania do pracy.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja tarty ma ok. 300 kcal 

Składniki na ciasto na tartę dla 4 - 5 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkładamy przesianą mąkę, posiekane na kawałki zimne masło, żółtko, lodowatą wodę oraz sól. Miskujemy robotem planetarnym lub szybko zagniatamy ciasto rękami.
  2. Zagniecione i uformowane w kulkę ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Podduszamy pokrojonego w kosteczkę pora i czosnek. Wkładamy rozmrożony i odsączony z wody szpinak. Dusimy na wolnym ogniu, aż reszta wody ze szpinaku odparuje. Solimy.
  2. W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i serek ricotta. Mieszamy, dodajemy chłodny szpinak, ponownie mieszamy.
  3. Farsz wykładamy na podpieczony spód od tarty. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved