Img

Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowo – pomidorowym. Proporcje na 10 sztuk

Canelloni z ricottą i szpinakiem. Ulubione danie mojego synka. Ja sama też je lubię i robię dość często.
Dziś postanowiłam zdradzić Wam mój błyskawiczny przepis na canelloni. 
Wbrew pozorom nie jest to danie pracochłonne i trudne. Makaronu wcale nie trzeba podgotować i męczyć się z nakładaniem farszu do wiotkich wówczas rurek. Wystarczy nafaszerować je lekko ciepłym farszem, odstawić na 15 minut i szczelnie zalać ciepłym sosem.
Nasz domowy hit to sos beszamelowo - pomidorowy. Słodko - słono - korzenny. To połączenie smaków bardzo nam odpowiada.
Na wierzch sosu nie dajemy żadnego sera. Jedna rurka canelloni ma zaledwie 100 kcal. Razem z sosem 150 kcal. Danie w sam raz na piątkowy obiad. Idealne do lunchboxa do zabrania do pracy. 

Polecam ;)

Kaloryczność:
Jedna rurka canelloni bez sosu ma ok. 100 kcal
Z sosem ma ok. 150 kcal
Cały sos ma ok. 500 kcal

Składniki na 10 sztuk canelloni:

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Wkładamy na patelnię, przesmażamy na łyżeczce klarowanego masła około 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Lekko studzimy.
  2. Do lekko wystudzonego szpinaku dodajemy serek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
  3. Gotowym farszem napełniamy rurki canelloni używając końcówki od małej łyżeczki.
  4. Układamy w formie wysmarowanej olejem lub masłem. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie robimy sos.
  5. Sosem zalewamy canelloni w taki sposób, aby wszystkie były nim szczelnie pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

Składniki na sos beszamelowo - pomidorowy :

Sposób przygotowania:   

  1. W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, przesmażamy na złoty kolor. Energicznie, cały czas mieszając wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  2. Do sosu beszamelowego wlewamy pomidory, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy łyżeczkę ksylitolu, mieszamy.
    Sos ma być słodko - słono - korzenny. W razie potrzeby należy dodać więcej gałki i soli.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved