Carpaccio z buraka – przekąska na każdą okazję

Przekąska na absolutnie każdą okazję. Na świąteczny stół, imieniny, urodziny, nieformalną imprezę, elegancki bal czy po prostu jako lunchbox do zabrania do pracy. Carpaccio z pieczonego buraka na rukoli ze słonecznikowym pesto, parmezanem, sosem balsamicznym i gruboziarnistą solą. Przepyszne i szybkie w przygotowaniu.
Jeśli nie znacie pieczonego buraka, musicie wiedzieć, że ma on zupełnie inny smak niż gotowany. Jest słodki, aksamitny, bardzo delikatny.
Słodycz buraka połączona z orzechowo - słonecznikowym smakiem pesto, słodko -kwaśnym smakiem sosu balsamicznego podkręcona gruboziarnistą solą i parmezanem jest tym co bardzo lubię ponieważ te smaki fantastycznie się ze sobą komponują. W ogóle lubię mieć pieczonego buraka w lodówce ponieważ lubi się z wieloma produktami na wiele okazji.
Koniecznie wypróbujcie ;) 

Kaloryczność:
Cały półmisek (dla 4 osób) ma ok. 700 kcal 

Składniki dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika lekko podprażamy na suchej patelni. To nada im lekko przechowy smak. Wystudzone blendujemy na gładkie pesto z bazylią, czosnkiem i oliwą. Solimy do smaku.
  2. Buraka zwijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Wystudzonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w cieniuteńkie paski.
  3. Cieniutko pokrojonego buraka układamy na rukoli. Posypujemy solą (opcjonalnie), dekorujemy pesto,  startym cienko parmezanem i sosem balsamicznym.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved