Tarta cytrynowa na cieście pâte sablée poleca się na Wielkanoc

Jeśli lubicie sorbety cytrynowe i lemoniadę pokochacie to ciasto. Nie tylko na Wielkanoc ;)
W upalne lato sprawdzi się doskonale. Pyszne, słodko - orzeźwiające.
Ma jedna wadę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Krem jest delikatny, miękki, aksamitny. Bajecznie dobry.
Robi się je dość szybko i łatwo. Myślę że poradzi sobie z nim każdy ;)
Polecam na nadchodzące święta. 

Kaloryczność:
Moja forma do tarty ma średnicę 30 cm. Całość kroję na 12 kawałków.
Jeden kawałek tarty ma ok. 260 kcal

Składniki na kruche ciasto pâte sablée (na dużą formę o średnicy 30 cm):

Sposób przygotowania: 

  1. Masło siekamy na kawałki, dodajemy ksylitol, ucieramy za pomocą miksera na gładką, kremową masę.
  2. Do masy cały czas miksując dodajemy żółtko. Po uzyskaniu gładkiej masy cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki. Szybko zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
  3. Formę do tary smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wylepiamy cienką warstwą ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 
  4. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 22 minuty.
  5. Wyjmujemy upieczony spód tarty z piekarnika. Studzimy.

Składniki na krem cytrynowy:

Sposób przygotowania:

  1. Z cytryn wyciskamy sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. W mikserze na gładką, kremową masę miksujemy jajka z cukrem. Cały czas miksując cienką stróżką wlewamy gorący (ale nie wrzący) sok z cytryny.
  2. Masę przelewamy na patelnię i cały czas miksując ręczną rózgą kuchenną podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje osiągając konsystencję budyniu. Zamiast rózgi można użyć plastikowej łopatki kuchennej wykonując cały czas okrężne ruchy po dnie patelni. 
  3. Śmietanę kremówkę ubijamy "do połowy". Śmietana ma zgęstnieć, osiągając konsystencję kremu. Nie ubiajamy jej na sztywno!
  4. Masę cytrynową miksujemy wlewając cienką stróżką gęstą, kremową śmietanę.
  5. Gotowa masę cytrynową wlewamy na spód tarty. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved