Musaka – moja wersja. Tylko 370 kcal na porcję!
Danie, które uwielbiamy całą rodziną. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, robi się je szybko i bardzo prosto. Ogromną jego zaletą jest to, że można je przygotować, a potem odgrzewać domownikom kolejno wracającym do domu. Musaka smakuje również następnego dnia. Co tu dużo mówić, musicie spróbować.
Połączenie mięsa, oregano i cynamonu zapewne Was teraz dziwi, ale smakuje wybornie. Cynamon w musace absolutnie być musi.
Moja musaka zawiera sporo warzyw których nie znajdziecie w jej tradycyjnej, greckiej wersji. Ja po prostu wszystkie zapiekanki i dania jednogarnkowe traktuję jako doskonałą okazję do przemycenia dzieciom jak największej ilości warzyw.
Życzę smacznego ;)
Na poniższym zdjęciu są dwie porcje.
Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 x 6 cm:
- 100 gramów marchewki
- 30 gramów cebuli
- gałązka selera naciowego
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 800 gramów mielonego mięsa z udźca indyka
- 400 gramów pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych (mogą być z puszki) lub passaty pomidorowej (Uwaga! Passata to przecier, nie koncentrat pomidorowy).
- 2 małe bakłażany lub jeden duży
- 3 surowe ziemniaki
- sól, pieprz
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oregano
- oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania
Sposób przygotowania:
- Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Selera naciowego kroimy w drobną kosteczkę.
- Na oliwie przez około 5 minut podduszamy warzywa. Dodajemy zmielone mięso i przesmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, oregano i cynamon. Dusimy pod przykryciem 8 minut. Zalewamy pomidorami, dusimy pod przykryciem około 25 minut.
- Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przepłukujemy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry.
- W wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków. Przykrywamy ją warstwą gorącego sosu mięsnego oraz warstwą z bakłażanów. Następnie kolejna warstwa sosu, warstwa ziemniaków i warstwa sosu. Wierzch musaki polewamy sosem beszamelowym.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 15 minut.
Przepis na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 40 gramów masła
- 40 gramów mąki orkiszowej typ 650
- sól
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę, przesmażamy. Powolutku cały czas mieszając trzepaczką, wąskim strumieniem wlewamy zimne mleko.
- Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu.