Indyk w aksamitnym sosie koperkowym
Kochani, dziś kolejna potrawa z pierwszokomunijnego menu mojego synka (zobacz całe menu), indyk w aksamitnym sosie koperkowym.
Danie, które pokochają dzieci. Ja robię je w domu bardzo często.
Niech nie dziwi Was dodatek wina. Ktoś pomyśli, "wino dla dzieci? Ta kobieta oszalała!!!" Nic z tych rzeczy. Wino ma za zadanie nadać mięsu kruchości. Podczas duszenia, cały alkohol z niego odparowuje. To identyczna sytuacja jak przy risotto. Alkoholu nie ma, aromat zostaje.
Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Do tego aksamitny sos koperkowy.
Plusem tej potrawy jest to, że robi się praktycznie sama, a odgrzana smakuje lepiej niż przygotowana na świeżo.
Polecam na niedzielny obiad.
Kaloryczność:
100 gramów mięsa ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Składniki:
- jeden cały udziec z indyka
- 4 łyżki suszonego czosnku
- 4 łyżki suszonej cebuli
- sól
- pieprz
- biała część pora (ok. 6 cm)
- mała pietruszka (korzeń)
- 250 ml białego półwytrawnego wina
- 250 ml bulionu warzywnego
- mąka orkiszowej typ 650 lub 700 do obtoczenia mięsa
- czubata łyżka śmietanki 18%
- łyżka klarowanego masła
- dwie czubate łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i suszoną cebulą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Na klarowanym maśle podsmażamy białą część pora oraz pokrojoną w talarki pietruszkę. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy obtoczone w mące mięso. Obsmażamy krótko z obydwu stron.
- Do wysokiego garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy winem. Gotujemy bez przykrycia 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. Zagotowujemy, skręcamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem 40 minut.
- Mięso wyjmujemy z wywaru. Wywar blendujemy na gładką masę. Zaklepujemy śmietanką, mieszamy z koperkiem.