Najprostszy na świecie, fit gulasz po węgiersku. Ile WW i WBT? Ile białka na porcję?

Najprostszy na świecie gulasz wołowy. Zrobi go nawet nastolatek.
Pyszny, sycący, wysokobiałkowy, niskokaloryczny.
31 gramów białka na porcję. Fantastyczne źródło żelaza i witaminy B12.
Idealny dla cukrzyków, insulinoopornych, osób z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, tych, którzy pracują nad podniesieniem poziomu ferrytyny, oraz wszystkich na diecie redukcyjnej.
Potrawa praktycznie robi się sama. Jedyne czego potrzebuje, to zamieszać i czasem czegoś dorzucić.
Ja jadam ten gulasz z bagietką. Traktuję go trochę jako taką gęstą zupę. Świetny jest też do babki ziemniaczanej.
Przepis na babkę ziemniaczaną znajdziecie TU.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 260 kcal
1 WW (wymienniki węglowodanowe)
2,2 WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe)
31 gramów białka na porcję

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w centymetrowe kawałki. Na klarowanym maśle przesmażamy mięso, aż zmieni kolor. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i pokrojonego w kosteczkę selera naciowego. Dusimy 2-3 minuty. Przyprawiamy słodką i ostrą papryką. Zalewamy wodą, dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. 
  2. Do mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kalafiora poszarpanego na różyczki. Dusimy kolejną godzinę. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved