Cukinia z sosem krewetkowym czyli sposób na szybką i niebanalną przekąskę

Banalnie prosta przekąska, a robi niebanalny efekt. Amatorzy krewetek będą zachwyceni.
W skład sosu wchodzi domowy majonez. Ja robię go zazwyczaj na bazie oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Do tego sosu mieszam oliwę z olejem lnianym pół na pół, ale nie jest to przymus. Możecie użyć wyłącznie oliwy.
Taki majonez to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. 

NNKT:

Kolejna istotna kwestia to krewetki. Kupujcie tylko szare, mrożone na surowo. Te różowe są już obgotowane. Mi w takiej formie nie smakują. To tak jakby kupić mrożonego, ugotowanego fileta z kurczaka i chcieć go dalej obrabiać. Będzie smakował jak wiór. 

Cukinia z sosem krewetkowym to przekąska która sprawdzi się na każdą okazję, także na grilla. Była elementem pierwszokomunijnego menu mojego synka (klik).
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jeden krążek ma ok. 40 kcal

Składniki na 12 krążków:

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelita i ogonek. Na rozgrzane masło wrzucamy krewetki i rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażamy aż staną się różowe. Studzimy, kroimy w kawałki.
  2. Majonez mieszamy z ketchupem, sokiem z cytryny i koperkiem. Dodajemy zimne krewetki. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Cukinię kroimy w 1,5 centymetrowe talarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, oprószamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Na każdy talarek cukinii nakładamy porcję sosu. Gotowe ;)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved